-
آیا ادغام بانکها باعث بهبود شفافیت اطلاعات میشود؟
یکی از مهمترین دستاوردهایی که از ادغام بانکها مورد انتظار است، بهبود شفافیت اطلاعات بانکی بوده که هم به ناظران برای بهبود نظارت بر عملکرد و هم به مشتریان برای انتخاب بانک مناسب کمک میکند.
-
تاملی بر یکی از سنجههای بانکداری اسلامی
آنچه عموما در مطالعات بانکداری اسلامی به عنوان شاخص سنجش میزان موفقیت بانکهای کشور در تحقق اهداف عدالتمدارانه از آن یاد میشود، شاخص «نسبت تسهیلات قرضالحسنه اعطایی به کل تسهیلات اعطایی بانکی» است.
-
انتشار اسناد خزانه، ضربهگیر تقاضای سفتهبازی در بازار ارز
توسعه بازار اسناد خزانه اسلامی و به ویژه متنوعسازی مدلهای عملیاتی این اوراق، میتواند تا حدودی به تقاضای سفتهبازی پاسخ دهد.
-
مداخله دولت برای جلوگیری از ورشکستگی صندوقهای بازنشستگی
دولت به عنوان گام نخست در مسیر حل مشکلات و سر و سامان دادن به مسائل صندوقهای بازنشستگی بزرگ، در کوتاهمدت چارهای جز مداخله مستقیم برای جلوگیری از ورشکستگی آنها ندارد.
-
ارزهای دیجیتال و مسئله ثبات مالی
تجربه تلخ بحران مالی ۲۰۰۷-۲۰۰۸ که محصول بروز نوسان قیمت ابزارهای نوین در بازارهای مالی و بیثباتی بود، پذیرش ابزارهای نوین مانند ارزهای دیجیتال را در محافل علمی و سیاست گذاری جهان پیچیده کرده است.
-
رمز ارز بانک مرکزی و کارکردهای آن
مزیت رمزارز بانک مرکزی به ارزهای رمزی دیگر (همچون بیتکوین، اتریوم و امثالشان) این است که عرضه آن توسط نهادی مرکزی صورت میگیرد و به همین جهت نهادی متولی حفظ ارزش این پول است.
-
سپردههای امتیازی؛ ابزاری نوین جهت توسعه قرضالحسنه در شبکه بانکی
منطق اصلی سپردهپذیری امتیازی، دریافت سپرده از مشتریان بر اساس عقد قرض و پرداخت وام قرضالحسنه غیرمشروط به آنها است.
-
مقایسه بحرانهای ارزی دهه ۹۰، آیا تاریخ تکرار میشود؟
با بروز نوسانات ارزی اخیر و اتخاذ سیاستهای جدید بانک مرکزی برای کنترل بازار، برخی از تحلیلها حول مقایسه این نوع نقشآفرینی بانک مرکزی و دولت با مدل مداخله در مقطع بحران ارزی سالهای ۹۰ و ۹۱ شکل گرفت
-
رویکردی نوین به پدیده واسطه گری ارز
علیرغم این که این تلقی وجود دارد که فعالیتهای واسطه گری برای اقتصاد مفید نیست، اما یکی از مهمترین کارکردهای مثبت آن کمک به فرآیند کشف قیمت و ارزش گذاری داراییها در بازارهای مختلف است.
-
پیچیدگیهای قیمتگذاری در نظام پرداختهای خرد
برخلاف تحولات بنیادینی که در نظام پرداختهای خرد رخ داده، قوانین بالادستی (نظیر قانون پولی و بانکی یا قانون بانکداری بدون ربا) ثابت بودهاند.
-
نهادهای مالی مستقل برای تحقق اهداف قوانین توسعه
موسسات مالی مستقل به عنوان نهادهای عمومی غیرحزبی مستقل از دولت مرکزی، مجلس و سیستم بانکی هستند که وظایف ارزیابی، پیشبینی و یا تحلیل عینی و هنجاری از سیاست مالی را بر عهده دارند.
-
دورنمای بازار مسکن در سایه تحولات سیاستی
قیمت مسکن تنها متاثر از عرضه و تقاضای فعلی نیست و انتظارات قیمتی آتی میتواند بر قیمت کنونی اثرگذار باشد و به نظر میرسد جمعبندی فعالان بازار این است که مسکن در آینده بازدهی بالایی خواهد داشت.
-
بلاکچین، بستری برای افشا و گزارشگری مالی
افشا و گزارشگری مالی بانکها با رشد بازارهای مالی و افزایش مقررات نظارتی یک چالش اساسی است که بلاکچین به عنوان زیرساخت نوین و نوآورانه فناوری اطلاعات میتواند در این حوزه راهگشا باشد.
-
نقش تکنولوژی در آینده اکوسیستم مالی و بانکی
نفوذ گسترده فناوریهای دیجیتال سبک زندگی مردم را تغییر داده؛ تکنولوژی محرک تغییرات اساسی در اکوسیستم خدمات مالی و بانکی شده و قواعد بازی در بانکداری نیز تغییر یافته است.
-
نقش سرمایه اجتماعی در بحرانهای اقتصادی
با افزایش سطح سرمایه اجتماعی در هر جامعهای میتوان امیدوار بود که مسئولیتپذیری اجتماعی افراد ارتقا یابد و در التهابات و بحرانهای اقتصادی به کمک سیاستگذاران در بازگشت آرامش و ثبات بشتابند.
-
وظایف کلیدی نظام بانکی در تحقق شعار سال
نظام بانکی با توجه به بانک محور بودن اقتصاد ایران، نقش مهمی در تحقق شعار سال دارد.
-
تحولات بازار ارز،ناسازگاری مسئولیتهای سیاستگذار پولی و اختیارات
مقابله با شکلگیری و برهمافزایی هیجانات کاذب و فرصت دادن به کارگزاران بهمنظور متقارنتر شدن یا کاملتر کردن اطلاعات از مهمترین اهداف بانک مرکزی در جهتگیریهای خود در تحولات اخیر بازار ارز است.
-
پیشنیازهای یکسان سازی ارزی/ اتصال به کارتهای پرداخت بینالمللی
استفاده از ابزارهای پرداخت بین المللی مانند کارت های اعتباری و یا کارت های بین المللی مجازی یکی از راههای اساسی حمایت از سیاست یکسان سازی و ثبات نرخ ارز است.
-
مسئولیت اجتماعی در التهابات ارزی/ پرهیز از سفته بازی در بازار ارز
فلسفه مقوله مسئولیت اجتماعی شرکتی (CSR) آن است که شرکتها در قبال پیامد اقدامات خود بر فضای اقتصادی جامعه حساس باشند و دست به کارهایی نزنند که به تشدید التهاب در بازارهای مختلف بیانجامد.
-
مهمترین دستاورد سیاست ارزی جدید بانک مرکزی
بزرگترین رسالت سیاست ارزی بانک مرکزی، در شرایط کنونی حفظ و صیانت از ذخایر ارزی کشور است.
-
قیمتگذاری خدمات و محصولات بانکی، از سیاستگذاری تا اجرا
با توجه به اهمیت قیمتگذاری خدمات بانکی، سیاستها در این زمینه باید مورد توجه ناظران و قانونگذاران بانکی باشد تا پژوهشهای کارشناسی و دقیق در این حوزه، راهگشا قانونگذاران باشد.
-
بانک مرکزی برنده بازی با سفته بازان
با وجود تمامی انتقاداتی که طی چند روز پس از اجرای سیاست ارزی جدید بانک مرکزی به آن وارد شد، شواهد حاکی از آن است که بانک مرکزی و کارشناسان آن در تشخیص علت و معلول به بیراهه نرفتهاند.
-
ضرورت طراحی مکانیسم قیمتگذاری خدمات بانکی
با وجود اینکه در بانکهای مختلف دنیا چارچوب مقرراتی مناسبی برای طراحی ساختار مناسب تعیین قیمت خدمات بانکی وجود دارد، اما یکی از کاستیهای شبکه بانکی ایران، عدم وجود مقررات مناسب تعیین قیمت کارمزد است.
-
تقاضای ارز؛ سفتهبازی یا معاملاتی؟
برای کنترل قیمتها در بازار ارز، تنها تزریق ارز برای جوابگویی به تقاضا کافی نیست.
-
پیششرطهای تحقق شعار حمایت از کالای ایرانی
مصرفکنندگان با آگاهی از آثار عدم مصرف تولیدات داخلی، سیاستگذاران با تبیین سیاست و ترویج فرهنگ حمایت ازمحصولات ایرانی و تولیدکنندگان بارعایت استانداردها میتوانند درحمایت از کالای ایرانی گام بردارند.
-
ورشکستگی غیر ممکن بانکهای بزرگ
تفاوت قائل شدن در مسئله نظارت و قانونگذاری بانکی برای بانکهای بزرگ، نشان دهنده آن است که اندازه بانک و پیچیدگیهای ساختار سازمانی نقش اساسی در بروز بحرانهای بانکی دارد.
-
پیادهسازی استانداردهای بینالمللی حسابداری و چالشهای پیشرو
تغییر از استانداردهای ملی به استانداردهای بینالمللی تحول بزرگی در ارتباطات تجاری و مالی کشور ایجاد میکند که میتواند با چالشهای مختلفی مواجه باشد.
-
سه تصور اشتباه در «حمایت از کالای ایرانی»
«حمایت» صرفا به معنای تزریق منابع مالی به بخش تولید نیست اما دسترسی به منابع مالی، باعث شکوفایی این بخش می شود و قبل از مباحث مالی، انسجام برنامهریزی و هدفگذاریها و ایجاد ثبات و آرامش اولویت دارد.
-
پوشش کسری بودجه دولت با افزایش نرخ ارز
بررسی قیمتهای نفت و نرخ ارز در قوانین بودجه دهه اخیر نشان میدهد دولت و مجلس در برآوردهای خود کم شماری نکرده و افزایش نرخ ارز در این سالها، متاثر از سیاست دولت برای پوشش کسری بودجه نبوده است.
-
تعریف سبد داراییها؛ راهکار سازگار کردن صکوک ارزی با مذاهب اسلامی
اوراق بهاداری که مستقیما بر اساس عقد بیع دین طراحی شده (مانند اسناد خزانه اسلامی) از ظرفیت کافی جهت انتشار در سطح بینالمللی برخوردار نبوده و نیاز به استفاده از تدابیر جایگزین وجود دارد.