به گزارش ایبنا، سید کمال سیدعلی با اشاره به اینکه دو عامل بر تغییرات نرخ ارز اثر گذار است که اولی متغیرهای اقتصادی و دومی تنشهای سیاسی بینالمللی است، گفت: با توجه به نرخ تورم بالا در طول سالهای گذشته کشور ما؛ نمیتوان از تاثیر آن بر نرخ ارز غافل شد، اما بانک مرکزی با مدیریت خوبی که داشته توانسته تا افزایش نرخ ارز را کنترل کند، یعنی با توجه به افزایش تورم ۴۰ درصدی، این میزان از رشد نرخ ارز مناسب ارزیابی میشود.
معاون ارزی اسبق بانک مرکزی بیان داشت: زمانی که در چند روز نرخ ارز به مقدار زیادی افزایش مییابد، نشان میدهد که این نوع بالا رفتن نرخ ارز ناشی از شوکهای غیراقتصادی است. در این زمان همه به عملکرد بانک مرکزی حساس میشوند، زیرا این بانک موفق شده بود ۱۱ ماه ۱۴۰۲ نرخ ارز را در کانال مشخصی ثابت نگه دارد.
این کارشناس بازار ارز تصریح کرد: زمانی که تنشهای سیاسی کاهش مییابد، پرش نرخ ارزی که در زمان بحران سیاسی به وجود آمده بود، تخلیه میشود و در این زمان است که نرخ ارز کاهش خواهد یافت.
سید علی با اشاره به این که بنیادهای اقتصاد ایران رو به بهود است، گفت: رشد اقتصادی بیشتر شده و شاهد افزایش سرمایه گذاری در کشور هستیم و از طرف دیگر نرخ رشد نقدینگی و نرخ رشد پایه پولی روند کاهشی دارد، برهمین اساس این موضوع موجب خواهد شد تا کنترل بازار ارز با سهولت بیشتری انجام گیرد.
معاون ارزی اسبق بانک مرکزی با اشاره به اینکه تا زمانی که نرخ تورم به کمتر از ۲۵ درصد کاهش پیدا نکند، رشد نرخ ارز امری عادی است، گفت: ارز یک کالا محسوب میشود که با افزایش تورم نرخ آن بالا میرود؛ بنابراین اگر تورم کنترل شود، کسری بودجه در کشور از بین برود و نرخ رشد نقدینگی کاهش یابد، نرخ ارز مدیریت خواهد شد و در این زمان بانک مرکزی بهتر میتواند بازار ارز را کنترل کند.
وی اضافه کرد: یکی دیگر از متغیرهایی که در مدیریت بهتر بازار ارز به بانک مرکزی کمک میکند، افزایش صادرات غیر نفتی است و سایر دستگاه باید در این زمینه کمک حال بانک مرکزی باشند.
سید علی در پایان تاکید کرد: انتظارات بیش از حد از بانک مرکزی برای کنترل نرخ ارز غیرعقلایی است و اقتصاددانهای کشور نیز متفق القول معتقدند که سایر دستگاهها باید به بانک مرکزی برای کنترل تورم، رشد تولید و افزایش درآمدهای ارزی کمک کنند و اگر بهبود متغیرهای اقتصادی ادامه داشته باشد، رشد نرخ ارز هم به همان نسبت کاهشی خواهد شد.
منبع: تسنیم