-
کرونا و کاهش نرخ ذخیره قانونی
از آنجاکه تأمین منابع لازم برای بستههای نجات مقابله با پیامدهای کرونا، حتی در کشورهای پیشرفته، از ظرفیت بودجۀ دولت خارج است، معمولاً توسل به منابع بانک مرکزی اصلیترین راه برای تأمین اعتبار است.
-
ظرفیت سهام عدالت در حمایت از خانوار
آزادسازی این دارایی و فروش آن توسط خانوار از یکسو میتواند شرایط درآمدی و معیشتی آنها را بهبود بخشد و از سوی دیگر انتظار میرود با تحریک تقاضا، بنگاهها را از فاز رکودی خارج کند.
-
چگونگی مواجهه با چالشهای اقتصاد ایران در سال ۹۹
هرچند دولت به لحاظ منابع به شدت در تنگنا قرار دارد، اما امید است که این شرایط سخت منجر به اجرای برخی اصلاحات شده و در نهایت به بهینهسازی مخارج و هزینهکرد دولت کمک کند.
-
برای جهش تولید چه باید کرد؟
اگر حمایت از تولید در قالب حمایت مستقیم از بنگاههای تولیدی صورت گیرد باید از اصولی همچون «مشروط بودن»، «موقت بودن» و «شفافیت» پیروی کند.
-
چشمانداز بازار مسکن در سال ۹۹
بررسیها نشان میدهد در سال ۹۹، حتی با وجود ثبات بازار ارز، به دلیل اثرگذاری آرام نرخ ارز بر روی بهای مسکن و نیز انتظارات تورمی شاهد افزایش قیمت مسکن خواهیم بود.
-
بازندگان واقعی نظام بازتوزیع یارانه انرژی
عدم لحاظ ناهمگونی جایگاه اقتصادی اجتماعی طبقات کم درآمد باعث میشود تا نتایج سیاستهای بازتوزیعی دارای بیش برآورد از وضعیت رفاهی دهکهای پایین باشد.
-
تغییرات بودجه ۹۹ از لایحه تا قانون
در این یادداشت بررسی میشود که افزایش منابع قانون بودجه سال جاری از کجا نشأت گرفته و تا چه اندازه قابل دستیابی است؟
-
چرا پیادهسازی اصلاحات اقتصادی به تعویق میافتد؟
یکی از مهمترین پرسشها در اقتصاد سیاسی اصلاحات این است که چرا برخی کشورها اصلاحات را به درستی پیادهسازی میکنند وبرخی دیگر آن را بهتعویق میاندازند؟علل این تاخیر در ادبیات اقتصاد سیاسی آمده است.
-
سرنوشت نرخ سود سپرده در سال ۹۹
کاهش نرخهای سود سپرده علاوه بر کاهش هزینههای تامین مالی دولت و افزایش جذابیت اوراق خزانه اسلامی برای سرمایهگذاران، بر کاهش بیشبرآورد بهای فعلی سهام شرکتهای فعال در بازار سرمایه اثرگذار است.
-
لزوم تغییر برای پدیده ناشناخته
اقتصاد جهان با پدیده ای ناشناخته مواجه شده که هیچ برآوردی از ابعاد آن وجود ندارد؛ رکودی عمیق که تا دهها سال از آن صحبت خواهد شد.
-
ضرورت تدبیر برای مهار اعسار بانکی
معضل ناترازی ترازنامه شبکه بانکی بدون یک راهبرد عمومی برای تعبیۀ نیروهای پیشرانه جدید در اقتصاد کشور حل نخواهد شد.
-
جهان پساکرونا
آیا بیماری کرونا که شبیه به طاعون ایتالیا را به شدت درگیر کرده میتواند اثرات مشهودی بر نظمهای جهانی داشته باشد و جهان پساکرونا متفاوت از شرایط فعلی خواهد بود؟
-
نگاهی به آینده بانکداری خرد
بانکداران خرد برای بقای خود در صنعت باید با تکیه بر مفاهیمی نظیر مشارکت و مشاقبت (مشارکت+رقابت)، ظرفیت های جدید درآمدی را برای خود ایجاد کرده و به ایفای نقشهای جدید بپردازند.
-
نسخهای برای کاهش هزینههای مقابله با کرونا
آموزههای نظام اقتصادی اسلام برپایه رعایت حقوق افراد جامعه و مسئولیتپذیری به عنوان یک فرصت بوده و قادر است تاحد مطلوبی، کمکیار دولت برای کاهش هزینههای اقتصادی عبور از این مرحله حساس باشد.
-
ضرورت توجه ویژه به پایداری مالی
میزان اوراق مورد نیاز برای جبران کسری بودجه بدون کاهش هزینهها و افزایش مالیاتها بیش از اوراق منتشره در بودجه ۹۹ است که این امر معنایی جز انتقال بحران بدهی با ابعاد بزرگتر به سالهای بعدی ندارد.
-
حال تجارت هم کرونایی است
عوامل متعددی هزینههای واردات، روابط بانکی ما با خارج از کشور و هزینههای انتقالات ارزی را افزایش داده است.
-
تصویری از واقعیتهای اقتصاد ایران
«کیک» اقتصاد ایران طی سالها به طور مرتب کوچک شده و بنابراین سهم همه مردم از این کیک کاهش یافته است. تحت این شرایط نمیتوان انتظار داشت که سطح رفاه و مصرف به اندازه قبل بازگردد.
-
گزینههای مالیاتی در سال آینده
چالشهای مالی و اقتصادی کشور در سال ۹۹، فرصتهای متعددی نیز به همراه خواهد داشت که یکی از آنها تسریع در تصویب و عملیاتی سازی مالیات بر ارزش دارایی است.
-
نقش دولت در تنظیمگری بازار کالاهای مرتبط با مقابله با کرونا
تنظیمگری بازار را با جایگزینی بازار اشتباه نگیریم. تنظیمگری به معنای مقابله با ایجاد محدودیتهای غیرکارا در سمت عرضه و تقاضا و همچنین تضمین سلامت سیستم قیمتگذاری حاصل از برخورد عرضه و تقاضا است.
-
ضرورت مدیریت انتظارات تورمی
در شرایط پیشرو کنترل انتظارات تورمی مهمترین اقدامی است که سیاستگذار اقتصادی باید مورد نظر قرار دهد و این موضوع از نظر زمانی، بر هرگونه سیاستگذاری پولی و مالی ارجحیت دارد.
-
چرا محدودسازی دامنه نوسان بازار سهام لغو شد؟
تجارب جهانی تاکید میکند که روند تصمیمگیری در چنین شرایطی نه در نامهنگاریهای اداری و روزانه بلکه در جلسات تخصصی و کاربردی کمیته ثبات مالی است؛ اما این نهاد در اقتصاد ایران هنوز جایگاهی ندارد.
-
پتانسیل بلاکچین در تحقق درآمدهای مالیاتی
سازمان مالیاتی باید با شروع تغییرات کوچک و دقیق، برای استفاده از بلاکچین در قسمتهای خاص با کارکردهای خاص برنامهریزی کند.
-
۱۱ توصیه اقتصادی به مجلس یازدهم
نوشتار حاضر شامل ۱۱ توصیه عموما شامل برخی نبایدهای کلیدی است که توجه به آنها به سیاستگذاران کشور، علیالخصوص نمایندگان جدید مجلس توصیه میشود.
-
دماسنج اقتصادی
زمانی که تورم پایین و تولید ناخالص داخلی رشد بالایی داشته باشد، دماسنج اقتصاد وضعیت مناسبی را نشان داده و بالعکس زمانی که نرخ تورم بالا و رشد اقتصادی منفی باشد، دماسنج اقتصاد به خط قرمز میرسد.
-
تجویز نسخه غلط؛
افت روند بلندمدت تولید را با رکود اشتباه نگیریم
صرف مشاهده منفی شدن نرخ رشد تولید، نباید برچسب رکود به شرایط اقتصاد زده شود و سریعا با استفاده از برخی مباحث ابتدایی اقتصاد سیاستهای پولی و مالی انبساطی پیشنهاد شود.
-
خروج از تله فقر
اقتصاد ایران برای کاهش فقر در گام نخست نیازمند بهبود وضعیت اقتصاد کلان و در گام بعدی نیازمند طراحی یک برنامه جامع و بلندمدت حمایتی است.
-
شاخص مدیران خرید؛ تغییر فاز اقتصادی
با توجه به پایداری نسبی فضای انتظارات و فروش پایان سال، شاخص مدیران تولید در ماههای آینده نیز احتمالا در محدوده رونق قرار میگیرد، هرچند برای سال آینده، تداوم آن با ملاحظاتی همراه است.
-
برای افزایش درآمدهای مالیاتی صرفا بایدقوانین مالیاتی راتغییر داد؟
شواهد آماری بینالمللی بیانگر آن است که با بهبود امتیاز شاخصهای ادراک فساد، کنترل فساد و اثربخشی دولتها، نسبت مالیات به تولید ناخالص داخلی در کشورها افزایش مییابد.
-
بیکاران با درآمد
به دلیل ضعف نظام مالیاتی کشور افراد ترجیح میدهند به جای کارکردن در فعالیتهای اقتصادی مشخص، در اموری به فعالیت بپردازند که بدون پرداخت مالیات و سایر مشکلات به راحتی درآمد مناسبی کسب کنند.
-
محرکهای چشمانداز تورمی سال آتی
تشدید انتظارات تورمی موجب سرازیر شدن حجم بالای نقدینگی به سمت بازار داراییهای مختلف و در نتیجه افزایش نوسانات در این بازارها شده است.