-
کمی سازی حاکمیت شرکتی؛ لزوم تغییر نگاه بانکها
کمی سازی حاکمیت شرکتی در شبکه بانکی کشور علاوه بر ارتقای شفافیت اطلاعاتی، موجب پاسخگویی بیشتر و مسئولیت پذیری بالاتر مدیران اجرایی در بانک ها می شود.
-
بانکداری پیوندی؛ گسستی بر چرخه فقر و بیکاری
الگوی بانکداری پیوندی سعی در پیوند مالی بین «بانکها» به عنوان سازمانهای مالی رسمی و «گروههای محلی» دارد تا با این پیوند، مسیر دستیابی گروههای هدف به خدمات مالی خُرد را آسانتر نماید.
-
نقش دولت در اقتصاد هوشمند
دولتها به دلیل نقش خود در تامین بودجه زیرساخت ارتباطی کشور، جزء مهمی از اقتصاد دیجیتال هستند و دولتهای مترقی، کسبوکارها، شهروندان و سازمانها را با نقشه راه مشخص در اقتصاد دیجیتال حمایت میکنند.
-
۴ گام اساسی در فرآیند ارزشگذاری بانکها
ورود سیاستگذاران اقتصادی به حوزه ادغام و تملک در بانکها پیش از اطلاع از ارزندگی داراییها فقط یک مُسکن کوتاه مدت در اصلاح ساختار مالی شبکه بانکی کشور است.
-
پیمانهای پولی گل بیخار نیست!
توسعه و استمرار پیمانهای پولی مستلزم توجه جدی به چالشها و موانع احتمالی پیش روی آنها است.
-
ظرفیتهای بازار اسناد خزانه اسلامی جهت عملیات بازار باز
پیششرط استفاده بانک مرکزی از بازار اسناد خزانه اسلامی جهت عملیات بازار باز، فراهم شدن بسترهای قانونی و تعمیق این بازار است.
-
کسری بودجه ترامپی و چالش انتخاب جایگزین برای نفت
آیا در شرایط تهدید و نااطمینانی نسبت به آینده، روش فروش اوراق بدهی برای تامین مالی کسری بودجه، به اندازه کافی کارآمد و مقرون به صرفه است؟
-
آیا بانک مرکزی نیاز به مدیریت دارایی و بدهی دارد؟
اقتصاد ایران در دو دهه اخیر با تحریمهای شدید بینالمللی مواجه بوده که یکی از آثار آن کاهش درآمدهای ارزی است.
-
الزامات قیمتگذاری برای اعتبار مصرفکننده
کارت اعتباری یکی از ابزارهای اعطای اعتبار مصرفکننده است که متاسفانه در ایران بستر و زیرساختهای مناسب جهت رواج آن هنوز به طور کامل فراهم نشدهاست.
-
شروط استفاده از کریدور قیمتی برای مدیریت نرخ ارز در بازار ثانویه
مدیریت قیمت در یک بازار با استفاده از ابزار کریدور قیمتی به این معناست که اولاً نمیخواهیم یا نمیتوانیم بازارها را به حال خود رها کنیم و ثانیاً همزمان به نیروهای عرضه و تقاضای بازار نیز ارج مینهیم.
-
تغییر رویکردهای اقتصادی مقدم بر تغییر تیم اقتصادی
مدتی است که تغییر در تیم اقتصادی دولت در صدر توجهات قرار گرفته، اما به نظر می رسد تغییر در مدیران اقتصادی اولویت اصلی اقتصاد ایران نیست.
-
بازار ثانویه و تابوی حفظ ارزش پول ملی
دولت دوازدهم بعد از تجربه ناخوشایند سرشاخ شدن با مکانیزم بازار درماههای گذشته، با طراحی بازار ثانویه درحال فاصله گرفتن از رویه غلط چهل ساله و دور باطل ایجاد تورم، افت ارزش پول ملی وسرکوب نرخ ارز است.
-
آثار تورمی تهدید نفتی ترامپ
در صورتی که تهدید آمریکا به توقف فروش نفت ایران به مرحله اجرا درآید آنگاه به ازای سناریوهای مختلف، نرخ تورم نقطه به نقطه تا پایان سال ۱۳۹۷ در دامنهی ۱۶ تا ۲۰ درصد قرار میگیرد.
-
نوسانات اقتصادی و لزوم اصلاح نظام بانکی
با وجود گام های بزرگی که در سال های اخیر برای ارتقای نظام بانکی در ارائه خدمات مناسب به فعالیتهای تولیدی صورت گرفته، نظام بانکی همچنان با مشکلات بزرگی در زمینه ساختاری و عملیاتی مواجه است.
-
نامهای با تمبر اقتصادی؛ تحلیلی بر دستور اخیر مقام معظم رهبری
ورود مستقیم مقام معظم رهبری به آشفتگیهای چندماه اخیر بازار سکه و ارز و درخواست رسیدگی و ارایه گزارش دقیق از مقامات مسئول در این حوزه، اقدامی مثبت در جهت شفافسازی و مبارزه با مفاسد اقتصادی است.
-
ضرورت طراحی مکانیسم مدیریت ریسک در بانک مرکزی
بانک مرکزی به دلیل ماهیت فعالیتهای خود و همچنین به دلیل تحریمهای بینالمللی، در معرض ریسکهای مختلف شهرت، عملیاتی، مالی و استراتژیک قرار دارد.
-
تهدیدات پیش روی کسبوکار باجههای بانکی در مناطق محروم
هر آیندهای که برای رواج استفاده از ارزهای دیجیتال و توسعه فینتکها تخمین بزنیم، اینطور به نظر میرسد که کارکرد باجههای بانکی سنتی در آینده برای خدمات پایهای توجیه اقتصادی نخواهد داشت.
-
ارزشگذاری بانکها، نقطه شروع اصلاح ساختار نظام بانکی
وارن بافت معتقد است مدیر و سرمایه گذار همانند یکدیگر، باید بدانند که اعداد حسابداری نقطه شروع هستند نه اتمام ارزشگذاری کسب و کار
-
برداشتهای نادرست از سیاستگذاری تورم
گاها برخی برداشتهای نادرست درباره رابطه نقدینگی و تورم مطرح می شود که توجیهی برای رشد بیش از اندازه نقدینگی است.
-
FATF و اشراف اطلاعاتی؛ چه کسی پشت ضربه پنالتی میایستد؟
در طول مدتی که از تهیه اکشنپلن ایران و تعهد ما برای انجام آن میگذرد، عوامل مختلفی در عدم شکل گیری درک واحد از انتظارات FATF از کشور دخیل بوده است.
-
نظارت مالی یکپارچه و مدیریت بحرانهای مالی
مقامهای نظارتی در مدل فعلی نظارت بر نظام مالی در ایران ارتباط قابل توجهی با یکدیگر ندارند و به ریسکهای سیستمی کمتر توجه میشود.
-
ادعای تورم ۷۸ درصدی؛ واقعی یا تخیلی؟
اخیرا نموداری با ادعای برآورد تورم ۷۸ درصدی برای اقتصاد ایران در ۱ ژوئن ۲۰۱۸ (۱۱ خرداد ۱۳۹۷) در فضای مجازی به نقل از استیو هنک از دانشگاه جانهاپکینز دست به دست میچرخد که جای بسی تامل دارد.
-
رقیب احتمالی بلاکچین در توسعه ارزهای رمزنگاری شده
ابتکارات زیادی در فضای رمزنگاری وجود دارد که هدفشان ارتقاء تعداد تراکنشها در ثانیه برای بیتکوین و دیگر پلتفرمها است و شبکههای جدیدی ساخته شدهاند که از ساختار دادهای بلاکچین استفاده نمیکنند.
-
چالشهای ناکارآمدی سیستم آموزشی و عدم همسویی با بازار کار
بررسی روند عرضه و تقاضای نیروی کار و فارغالتحصیلان در گذشته مؤید این مطلب است که بازار کار نیروی انسانی متخصص نسبت به بازار کار کشور با عدم تعادل بیشتری مواجه بوده است.
-
آتش زیر خاکستر دلار و پیمانهای پولی
یکی از اقدامات در دسترس برای کمک به ثبات ارزی، استفاده از پیمانهای پولی است. ایجاد اینگونه پیمانها میتواند در کاهش اثرات تحریمها و مدیریت بهتر عرضه و تقاضای ارز در کشور نقش قابل توجهی داشته است.
-
آمار، جوهری بر قلم تحلیل عملکرد بانکداری اسلامی
چنانچه میخواهیم نگاهی علمی و مستند به روند اجرای بانکداری اسلامی در ایران داشته باشیم و اثرات متغیرهای کلان اقتصادی را در آن تحلیل و بررسی نماییم، بیشک نیازمند طراحی شاخصهای جامع و برآورد دادهایم
-
مهار "دلار سالاری" با پیمانهای پولی
با توجه به ظرفیتهای موجود در پیمانهای پولی که در تجربیات کشورهای مختلفی نظیر چین و روسیه آشکار شده، میتوان از این پیمانها به عنوان راهکاری برای کاهش وابستگی به دلار و مدیریت نوسانهای ارزی است.
-
میانههای راه پُرمخاطره اصلاح نظام بانکی
قطار سیاستگذاری دولت در ایستگاه اول از یک وضعیت عدم تعادلی نسبتا شدید برخوردار بود و در چنین شرایطی اصلاحات ساختاری در نظام بانکی کلید خورد.
-
علی دیواندری - حمید زمان زاده
جهش اخیر ارزی، بنیادی است یا حبابی؟
بازار ارز پس از تجربه التهاب در ۹۲- ۹۰ و از زمان انتخابات ریاست جمهوری یازدهم تا اواسط سال ۹۶ از ثبات نسبی برخوردار بود اما از زمستان پارسال و به ویژه بهار ۹۷، این بازار با التهاب مواجه شد.
-
رمزارز یا حساب بانک مرکزی
برای جلوگیری از تحمیل هزینههای ریالی و ریسکی به جامعه، بانک مرکزی باید این گزینه را برای مردم فراهم آورد که بتوانند پولهای خود را به صورت الکترونیک و بدون واسطه به عهده بانک مرکزی نگهداری کنند.