-
اعتبارسنجی در نظام بانکی و سازوکارهای استاندارد جهانی(۱)
اعتبارسنجی؛ چرا و چگونه؟
اعتبارسنجی رویکردی است که با بکارگیری تکنیکها و روشهای پیشرفته و نوین آماری و استفاده از مدلهای استاتیکی که مبتنی بر تاریخچه و حسابهای اعتباری افراد است، سنجش توان بازپرداخت مشتریان، ریسک و خطر احتمالی اعطای تسهیلات به متقاضیان امور بانکی را اندازهگیری و امتیازبندی میکند.
-
صادرات ریالی و خروج سرمایه
بحث صادرات ریالی و خروج سرمایه از این مسیر موضوعی است که چند سالی است محل بحث بین کارشناسان و فعالان اقتصادی شده است.
-
جهش تولید در گرو تنظیم سود سپردهها
معضلات اقتصادی کشور فشارهای سنگینی را بر شبکه بانکی کشور وارد کرده و حتی منجر به زیاندهی بانکها در برخی موارد شده است.
-
لزوم توجه به پایداری مالی
نظارت و پایش مستمر بر میزان نسبت بدهی به تولید ناخالص داخلی از پیششرطهای لازم در جلوگیری از افزایش مجموع بدهیهای دولت و شرکتهای دولتی و برقراری پایداری مالی است.
-
نوسانات ارزی؛ پاشنه آشیل اخذ تسهیلات مالی خارجی
مهمترین ویژگی تأمین مالی از طریق فاینانس، عدم مشارکت سرمایهگذار خارجی در سود و زیان طرح و در نتیجه انتقال کامل ریسک سرمایهگذاری (به ویژه نوسانات ارزی) به شرکت سرمایهگذار داخلی است.
-
یادداشت:
راهکارهای منطقی کردن نرخ سود صندوقهای سرمایهگذاری با درآمد ثابت
بانکها با اعطای نرخهای سود ترجیحی به سپردههای صندوقهای سرمایهگذاری با درآمد ثابت توانستهاند موفق به جذب سپرده شده و به نوعی سیاست بانک مرکزی مبنی بر کاهش نرخ سود بانکی را دور بزنند.
-
تفاوتهای الگوی بانکداری اسلامی در ایران با سایر کشورها
در بانکهای اسلامی سایر کشورها، معمولا جریمه تأخیر از مشتریان بدحساب دریافت شده و به فعالیتهای خیریه اختصاص مییابد. لذا جرائم دریافتی جزو درآمدهای بانک محسوب نمیشود.
-
جایگاه کاهش نرخ سود در اولویتبندی میان اهداف تورم و رشد
اگرچه بخشی از راهحل برونرفت نظام بانکی از مشکلات موجود از مسیر تجدید ساختار و نظارت بانکی میگذرد، اما بدون تردید بخشی از راهحل به هماهنگی سیاستهای پولی و مالی برای کاهش نرخ سود بانکی مرتبط است.
-
یادداشت دوم از پرونده هفته؛
ضمانت یا صیانت از سپردهها، ضرورت اصلاح مقررات
بازنگری در برخی از ضوابط صندوق ضمانت سپردهها با هدف تقویت رویکردهای پیشگیرانه میتواند نهاد بیمه سپردهها در ایران را به استانداردهای جهانی در حوزه بیمهگری سپرده نزدیکتر کند.
-
واقعی شدن نرخ سود علیالحساب، گامی بلند به سمت بانکداری اسلامی
نرخ سود علیالحساب در شبکه بانکی از جایگاه اصلی و اولیه خود خارج شده و مبنایی برای تسویه با مشتریان شده است که این مسئله با ماهیت عقد وکالت و قانون عملیات بانکی بدون ربا تعارض دارد.
-
یادداشت نهم از پرونده هفته؛
رمزگشایی از استانداردهای بال ۴ در حوزه کفایت سرمایه
استانداردهای بال ۴ بر داراییهای موزون به ریسک تاکید نموده و روش متفاوتی برای محاسبه آنها در مقایسه با رهنمودهای گذشته در نظر میگیرد.
-
یادداشت پنجم از پرونده هفته؛
کفایت سرمایه در بانکداری اسلامی
میزان ریسک فعالیتهای یک بانک اسلامی به صورت طبیعی بیش از یک بانک متعارف است و به همین دلیل وجود سرمایه بیشتر جهت پاسخگویی به این مخاطرات ضروری به نظر میرسد.
-
یادداشت دوم از پرونده هفته؛
کفایت سرمایه، رمز موفقیت بانک توسعه اسلامی
بانک توسعه اسلامی به عنوان یک نهاد فراملی از میزان سرمایه و نقدینگی بالا، اهرم پایین و بالاترین نسبت کفایت سرمایه در بین بانکهای توسعهای چند ملیتی برخوردار است.
-
تحلیل روز:
چرا نرخ تورم بانک مرکزی و مرکز آمار متفاوت است؟
تفاوت بین نرخ تورم اعلام شده توسط بانک مرکزی و مرکز آمار مسئلهای طبیعی است که ریشههای آن به تفاوتهای فنی در زمینه محاسبه تورم بازمیگردد.
-
تحلیل روز:
حفظ اعتماد عمومی، رمز ادامه حیات صنعت بانکداری
یکی از معیارهای ایجاد اعتماد عمومی به فعالیتهای بانکی، برخورد جدی و قاطع بانک مرکزی با موسسات پولی-اعتباری غیرمجاز و حمایت از بانکها و موسسات دارای مجوز است.
-
یادداشت شانزدهم از پرونده هفته؛
اقدامات موثر در زمینه بازسازی و ادغام موسسات اعتباری
برنامه مدیریت بحران بانکها و موسسات اعتباری ورشکسته از طریق بازسازی یا ادغام، باید بدون ایجاد مخاطره برای ثبات مالی اجرائی شود.
-
یادداشت دوازدهم از پرونده هفته؛
پیشنیازهای موفقیت ادغام بانکی
ادغامی که به علت بحران بانکی و صرفاً جهت کاستن از انعکاس اخبار بد اعمال شود، میتواند به جای سودمند بودن، زیان و ورشکستگی به همراه داشته باشد.
-
یادداشت یازدهم از پرونده هفته؛
امکانسنجی تاسیس بانک تخصصی نفت و انرژی با ادغام بانکهای موجود
با توجه به نیاز قابل توجه بخش نفت و انرژی به تامین مالی، شاید ادغام چند بانک تجاری و تخصصی موجود بتواند به شکلگیری یک بانک تخصصی و توسعهای در حوزه نفت و انرژی بیانجامد.
-
یادداشت هشتم از پرونده هفته؛
منافع و هزینههای ادغام بانکها و موسسات اعتباری
پیش از ادغام بانکها ضروری است چارچوب مقرراتی و نظارتی مناسب برای کاهش چالشهای پیشروی ادغام و تضمین دستیابی به اهداف پیشبینیشده در نظر گرفته شود.
-
یادداشت هفتم از پرونده هفته؛
آیا ادغام بانکها به تعدیل نیروی انسانی میانجامد؟
هرچند تعدیل نیروی انسانی در خلال ادغام بانکی امری طبیعی محسوب میشود،اما توجه به میزان و نوع تعدیل نیرو و در نظر گرفتن مزایا و بیمه بیکاری برای کارمندانی که تعدیل میشوند،از اهمیت بالایی برخوردار است.
-
یادداشت ششم از پرونده هفته؛
ادغام بانکی، نوشداروی ساماندهی بازار پول
در صورتی که ادغام بانکها و موسسات اعتباری به شیوه صحیح و تحت نظارت دقیق بانک مرکزی انجام شود، میتواند منافع گوناگونی برای ساماندهی بازار پول کشور به همراه داشته باشد.
-
یادداشت سوم از پرونده هفته؛
ادغام بانکها؛ گامی رو به جلو در مسیر بانکداری بینالمللی
بانکهای کشور برای پیوستن به منظومه بانکداری بینالمللی باید استانداردهای بینالمللی در حوزه کفایت سرمایه و شفافیت مالی و ترازنامهای را در دستور کار قرار دهند.
-
یادداشت دوم از پرونده هفته؛
ابعاد فرهنگی ادغام بانکها و موسسات اعتباری
ابعاد فرهنگی ادغام بانکها و موسسات اعتباری بررسی شد.
-
اصلاح قانون پیشنیاز اثربخشی حاکمیت شرکتی در بانکها
اگر چه طراحی نظام حاکمیت شرکتی در شبکه بانکی کشور خود گام بلندی در راستای صیانت از حقوق ذینفعان است، لیکن تا زمانی که بسترهای قانونی مورد نیاز فراهم نشود،
-
استقرار حاکمیت شرکتی ضامن ارتقاء سلامت بانکی
حاکمیت شرکتی از طریق تقویت نظارت ذینفعان، شایستهسالاری در انتصابات، کارآمدسازی فرآیندها و ساختارها و کمک به مدیریت بهتر داراییهای درآمدزای بانکها،
-
چالشهای ساختاری استقرار حاکمیت شرکتی در شبکه بانکی
استقرار نظام حاکمیت شرکتی در بانکهای کشور به منظور استیفای حقوق ذینفعان متعدد، مستلزم اصلاحات نهادی و ساختاری گوناگونی در سطح خرد و کلان نظام بانکی است.
-
ارشد بانکی چگونه میتوانند به ارتقای حاکمیت شرکتی کمک کنند؟
در مباحث حاکمیت شرکتی معمولا به نقش مدیر عامل و سایر مدیرانارشد به میزان کافی توجه نمیشود.
-
اهمیت حاکمیت شرکتی در پیشگیری از بازی پانزی در شبکه بانکی
استقرار ضوابط حاکمیت شرکتی در بانکها از طریق اعمال دقیق مدیریت داراییها و بدهیها و همچنین منع مدیران اجرایی جهت استفاده از راهبرد تسویف میتواند از ایجاد درآمدهای موهوم
-
جایگاه نظام بانکی پویا در منظومه اقتصاد مقاومتی
رفع مشکلات و موانع پیشروی بانکهای کشور، به شکل گیری یک نظام بانکی پویا در راستای اهداف اقتصاد مقاومتی کمک می کند.
-
موسسات اعتباری غیرمجاز؛ آفت اقتصاد مقاومتی
ساماندهی موسسات اعتباری غیرمجاز از جمله اولویتهای اصلی در نظام بانکی است که نقش مهمی در کاهش آسیبپذیری و افزایش اعتماد عمومی به نظام بانکی خواهد داشت.