به گزارش ایبنا، سواحل مکران یکی از چهارراههای اصلی کریدور جنوبی تجارت جهانی محسوب میشود. بندر چابهار به علت موقعیت استراتژیک خود و دستیابی به آبهای آزاد بین المللی، جایگاه ویژهای در مبادلات بین ایران و سایر کشورهای منطقه دارد.
یکی از مهمترین قابلیتهای این منطقه، مجاورت آن با آبهای آزاد بین المللی در سرتاسر مرز جنوبی، همسایگی مستقیم با کشورهای پاکستان و افغانستان و ارتباط غیرمستقیم با کشورهای آسیای مرکزی از طریق ترکمنستان است که آن را به یک مسیر غیرقابل چشم چوشی برای کشورهای منطقه در توسعه تجارت تبدیل کرده است.
حال در این منطقه پر ظرفیت، صنعت پتروشیمی ایران در حال توسعه است و بعد از دو هاب عسلویه و ماهشهر، مقرر شده سومین هاب پتروشیمی کشور در نزدیکی تنها بندر اقیانوسی ایران احداث شود.
علیرضا منیری ابیانه، مدیرعامل شرکت توسعه پتروشیمی نگین مکران در جمع خبرنگاران در خصوص توسعه پتروشیمی در سومین هاب کشور گفت: پس از تأکید رهبر معظم انقلاب در اواخر دهه ۸۰ شمسی برای توسعه مکران، هیئت وزیران دولت وقت در سال ۹۰ مصوب کرد که سومین هاب پتروشیمی کشور در این منطقه شکل بگیرد.
وی افزود: بر اساس مفروضات اولیه، توسعه واحدهای پتروشیمی با سه خوراک اتان، میعانات گازی و متان در دستور کار قرار گرفت، اما در دولت یازدهم، دو خوراک اتان و میعانات گازی حذف و توسعه متان محور در این منطقه در برنامه قرار گرفت.
منیری ابیانه با بیان اینکه "گاز متان از ظرفیت خط لوله سراسری هفتم به میزان ۳۰ میلیون مترمکعب در روز برای واحدهای پتروشیمی این منطقه تأمین خواهد شد"، گفت: در فاز نخست، مجوز احداث ۶ پتروشیمی بزرگ که شامل ۵ طرح GTX و یک واحد اوراه آمونیاک بوده، اخذ شد.
وی ادامه داد: درحال حاضر ۴ سرمایه گذار فعال با سرمایه گذاری مجموعا ۸ میلیارد یورو در حال توسعه واحدهای پتروشیمی در این منطقه هستند و پیش بینی میشود در اواخر سال ۱۴۰۳ یا اوایل سال ۱۴۰۴ نخستین واحد پتروشیمی منطقه مکران، به مدار بهره برداری وارد شود.
مدیرعامل شرکت توسعه پتروشیمی نگین مکران خاطرنشان کرد: در مجموع پیش بینی سرمایه گذاری ۲۰ میلیارد یورویی در احداث واحدهای پتروشیمی در سومین هاب پتروشیمی کشور شده است و با این سرمایه گذاری، بالغ بر ۲۰ هزار شغل مستقیم و چندین برابر اشتغال غیرمستقیم ایجاد خواهد شد.
مکران با برنامه ریزی ۲۰ میلیارد یورویی تبدیل به سومین هاب پتروشیمی ایران خواهد شد و از این میزان، هم اکنون ۸ میلیارد یورو سرمایه گذاری در این منطقه جذب شده و در حال اجرا است.
توسعه پتروشیمی در منطقه مکران، این امکان را به کشور میدهد که به بازارهای جدیدی در صادرات محصولات پتروشیمی دست یابد، از جمله دستیابی بیشتر به بازارهای چین، هند و پاکستان که تقاضای روبه افزایشی در این کشورها در حال شکل گیری است.