ایجاد ساختار کارآمد در نظام بانکی

تسلط ۱۰ بانک بزرگ بر اقتصاد ژاپن

تسلط ۱۰ بانک بزرگ بر اقتصاد ژاپن
صنعت بانکی ژاپن توسط چند بانک بزرگ مثل گروه مالی میتسوبیشی یواف‌جِی، هلدینگ خدمات بانکداری و گروه مالی میزوهو و پست بانک ژاپن هدایت می‌شود.
کد خبر : ۱۷۲۱۶۲

به گزارش ایبنا، بررسی تحلیل موسسه اعتبارسنجی فیچ نشان می‌دهد که بستر جامع خدمات بانکی و مالی ژاپن، هم در افق میان‌مدت و هم در افق بلندمدت ۲۰۳۲، به دستاورد‌های مثبت و قابل‌توجهی در این حوزه دست پیدا خواهد کرد. اما چشم‌انداز کوتاه‌مدت، حکایت از کُندی سرعت رشد این بستر به دلیل هزینه‌های تورمی در حال فزایش و پس زمینه اقتصادی نامطلوب و نامشخص آتی دارد. طبق پیش‌بینی‌ها، وضعیت صنعت بانکداری ژاپن در پایان افق کوتاهمدت، با کاهش نرخ رشد تسهیلات اعتباری خُرد و کلان مواجه خواهد شد، اما چشم‌انداز بلندمدت ۲۰۳۲ در این بخش، مطلوب، مثبت و مناسب ارزیابی شده است. چشم‌انداز صنعت بیمه ژاپن با وجود وضعیت نامناسب در کوتاه‌مدت، همچنان متعادل خواهند ماند که این نشان دهنده بلوغ این بازار است. در حقیقت ما انتظار داریم که شاهد رشد در بخش‌بیمه‌های عمر و بیمه‌های عمومی و تخصصی در کوتاه‌مدت و حتی تا پایان افق میان‌مدت، هرچند به شکل تک‌رقمی و در اندازه‌های کم و پایین باشیم. ترکیب افراد دارای حجم سرمایه‌ها و دارایی-های خالص بالقوه همراه با نرخ‌های بهره دائماً پایین، باعث توسعه بیشتر بخش سرمایه‌گذاری‌های فعال در ژاپن شده و حجم دارایی‌های تحت مدیریت را در صنعت مدیریت دارایی این کشور در افق میان‌مدت، افزایش خواهد داد.

صنعت بانکداری ژاپن توسط چندین بانک بزرگ مانند گروه مالی میتسوبیشی یواف‌جِی، هلدینگ خدمات بانکداری و گروه مالی میزوهو و پست بانک ژاپن هدایت می‌شود. همچنین این صنعت دارای تعداد زیادی از بانک‌های کوچک‌تر دولتی، خصوصی، بازرگانی، تعاونی، کشاورزی و محلی نیز است. این امر منجر به یک چشم‌انداز پراکنده در لایه‌های زیرین نظام بانکی ژاپن می‌شود. با این حال، انتظار می‌رود صنعت بانکداری ژاپن به رشد مثبت خود در افق‌های میان‌مدت و بلندمدت ۲۰۳۲ ادامه دهد، اما در افق کوتاه‌مدت پیش‌رو، به سبب افزایش هزینه‌های بالای زندگی در ژاپن و پس زمینه اقتصادی ملتهب، با کاهش در شاخص‌های اصلی خود، به ویژه در نرخ رشد تسهیلات اعتباری مواجه شود.

صنعت بیمه ژاپن یک بازار به شدت رقابتی است و بازیگران ملی و محلی بر آن تسلط دارند و فضای کمی برای حضور پُررنگ فعالان خارجی وجود دارد. پیش‌بینی شده که این صنعت به رشد قابل‌توجه خود هم در افق کوتاه‌مدت و هم در چشم-انداز میان‌مدت ۲۰۲۷ و افق بلندمدت ۲۰۳۲، ادامه دهد. اما احتمالا برخی عوامل خارجی مانند تورم بالای اقتصاد جهانی، تغییرات و اصلاحات نظارتی، نوسانات مداوم بازار‌های مالی جهانی و شرایط ملتهب اقتصاد بین‌الملل، بر وضعیت این صنعت حداقل در افق کوتاه‌مدت، اثر منفی بگذارد. صنعت مدیریت دارایی ژاپن یکی از بزرگترین و رقابتی‌ترین بازار‌های مدیریت دارایی در جهان است که تحت سلطه صندوق‌های سرمایه‌گذاری داخلی و برخی فعالان چندملیتی قرار دارد و سالانه شاهد جذب حجم عظیمی از سرمایه‌ها و دارایی‌های خالص سرمایه‌گذاران کلان خارجی است. پیش‌بینی شده است که اندازه و ارزش کل مبادلات این بازار در افق میان‌مدت و چشم‌انداز بلندمدت ۲۰۳۲، به دلیل تقاضای فزاینده جهانی برای سرمایه‌گذاری در حوزه‌های زیست محیطی، اجتماعی، حاکمیتی و استراتژی‌های سرمایه‌گذاری غیرفعال و همچنین به دلیل تدوام نرخ‌های بهره پایین، رشد قابل توجهی را تجربه کند.

بازار سرمایه ژاپن، یک بازار پیشرفته، متنوع و بسیار نقدشونده برای سرمایه‌گذاران است که مجموعه‌ای از بستر‌های بورسی بزرگ مانند بورس توکیو (TSE) که سومین بازار بورس بزرگ جهان است را در کنار پلتفرم‌های کوچک‌تر سهامی، در خود جای داده است. پیش‌بینی شده که در افق میان‌مدت و بلندمدت ۲۰۳۲، بورس توکیو در جهت توسعه بستر رقابت‌پذیر خود در جهان، تلاش‌های خود برای جذب و نمایه‌سازی جمع کثیری از شرکت‌ها، صنایع و استارتاپ‌های بزرگ دنیا را مضاعف کند.

خلاصه چشم‌انداز نسبت به آخرین روند‌ها و تحولات

پیش‌بینی شده که در پایان افق کوتاه‌مدت پیش‌رو، به دلیل شتاب جزئی در نرخ رشد تولید ناخالص داخلی حقیقی ژاپن، نرخ تسهیلات و اعتبارات خُرد و کلان بانکی با رشد ۳.۵ درصدی مواجه شود. انتظار می‌رود که در پایان افق کوتاه‌مدت، ارزش کل حق بیمه‌های ناخالص ثبت‌شده رسمی در بازار بیمه ژاپن در هر دو بخش بیمه‌های عمر و بیمه‌های عمومی و تخصصی، به ۴۱۹۷۶.۷ میلیارد ین برسد. همچنین پیش‌بینی‌شده که نرخ رشد حق بیمه‌ها در بازه زمانی فوق‌الذکر، تک‌رقمی و پایین باقی بماند، به طوری که در حوزه بیمه‌های عمومی و تخصصی، شاهد رشد ۳.۵ درصدی و در حوزه بیمه‌عمر، شاهد رشد ۱.۳ درصدی باشیم. پیش‌بینی شده که در پایان افق کوتاه‌مدت، ارزش کل دارایی‌های خالص تحت مدیریت در صنعت مدیریت دارایی ژاپن به ۲۰۴.۶ تریلیون ین (۱.۸ تریلیون دلار آمریکا) برسد که ۱۳.۳ درصد افزایش نسبت به وضعیت فعلی را تجربه خواهد کرد.

بورس اوراق بهادار ژاپن قصد دارد بازار صندوق‌های قابل معامله در بورس (ETF) را با افزایش میانگین ارزش معاملات روزانه و خالص دارایی‌های نگهداری شده در ETF‌ها به میزان ۳۰ درصد در پایان افق کوتاه‌مدت، گسترش دهد. همچنین این نهاد در تلاش است که در همین بازه زمانی، تعداد شرکت‌های نمایه شده در کلیه بستر‌های بورسی و سهامی خود را از مرز ۴ هزار شرکت، عبور دهد.

جدول ۱. پیش‌بینی‌ روند بازار خدمات بانکی و مالی ژاپن (۲۰۲۶-۲۰۲۱)

تسلط ۱۰ بانک بزرگ بر اقتصاد ژاپن

جدول ۲. پیش‌بینی‌ روند بازار خدمات بانکی و مالی ژاپن (۲۰۳۲-۲۰۲۷)

تسلط ۱۰ بانک بزرگ بر اقتصاد ژاپن

وضعیت شاخص ریسک صنعت مالی و بانکداریِ ژاپن

محاسبه امتیاز شاخص ریسک صنعت بانکداری برای ژاپن (BIRI)، عدد ۷۱.۸۵ از ۱۰۰ را نشان می‌دهد که حکایت از ساختار‌های بنیادین قوی و بسیار کارآمد نظام بانکی این کشور دارد. با این امتیاز، ژاپن در رتبه‌بندی ۱۲۲ کشوری این شاخص، در جایگاه بیست و ششم جهان قرار گرفته است. امتیاز BIRI بالای ژاپن، نشان دهنده حرکت پُرشتاب حاکمیت اقتصادی این کشور در مسیر توسعه و بهبود سازوکار‌های صنعت بانکداری و نمایانگر یک نظام بانکی به شدت کم‌ریسک، قابل اتکا و دارای بافر‌های سرمایه‌ای بسیار خوب برای اتمسفر مالی و اقتصادی این کشور است.

تحلیل بازار خدمات بانکی و مالی ژاپن بر مبنای ماتریس SWOT

نقاط ضعف
-بانک‌های ژاپنی به طور فزاینده‌ای برای یافتن فرصت‌های ارائه تسهیلات سودآور به مشتریان در بحبوحه التهاب اقتصاد جهانی و ادامه روند کاهش نرخ‌های بهره بانکی، به چالش برخورد کرده‌اند.-پراکندگی در صنعت بانکداری ژاپن، با وجود ادغام‌های گسترده‌ و متعدد انجام گرفته، هنوز هم یک معضل بزرگ محسوب می‌شود.-سطوح بالای سهامداری متقابل، مانع از اصلاحات ساختاری نظام مالی این کشور در دهه‌های اخیر شده است.-شرکت‌های داخلی در همه بخش‌های صنعت مالی و بانکی ژاپن بر بازار مسلط هستند و فضای کمی برای ورود و توسعه فعالیت شرکت‌های خارجی وجود دارد.

نقاط قوت
-ترازنامه بانک‌های ژاپنی در دهه گذشته به طور قابل توجهی بهبود یافته و حجم بدهی فعالان شرکتی و کلان در این ترازنامه، بسیار کاهش یافته است.-نظام مالی بسیار توسعه یافته و سطوح بالای سپرده‌های بانکی، بستر بسیار محکم و قدرتمندی را برای صنعت خدمات مالی و بانکی ژاپن فراهم کرده است.-مؤسسات و نهاد‌های مالی ژاپنی، معمولاً به طور قابل توجهی به تأمین مالی خارجی وابسته نیستند.-بورس اوراق بهادار توکیو، سومین بورس بزرگ جهان از نظر ارزش بازار و بزرگترین بستر بورسی در آسیا است.
تهدید‌ها
-صنعت بانکداری ژاپن، به سبب نگهداری اوراق قرضه خود و همچنین عدم توانایی در بازپرداخت اقساط تسهیلات توسط وام‌گیرندگان، در معرض ایجاد یک ترازنامه به سرعت رو به وخامت قرار دارد.-اثرات مناقشه نظامی روسیه و اوکراین شامل مسائل زنجیره تامین و تورم فزاینده، این پتانسیل را دارد که توسعه اقتصادی ژاپن را در سال‌های آتی پیش‌رو از مسیر اصلی خود خارج کند-نوسانات بازار سهام، بر اعتماد سرمایه‌گذاران و تضعیف بازده بازار، تاثیرگذار بوده است.
فرصت‌ها
-فرصت‌های طلایی برای بانک‌های بزرگ ژاپنی در جهت تملک بانک‌های کوچک‌تر وجود دارد که این امر می‌تواند تحت تأثیر منفی کاهش قیمت اوراق قرضه دولتی قرار گیرد.-اصلاحات حاکمیت شرکتی در حال انجام در ژاپن، در مسیر تخصیص بهینه سرمایه، امری مثبت است. زیرا بدین وسیله، بانک‌ها به تدریج سهام‌داری متقابل خود را کاهش می‌دهند.-نوآوری در محصولات و دیجیتالی شدن بازار بیمه‌های عمومی و تخصصی در ژاپن، دستیابی به کاربران بالقوه، جدید و ویژه‌تر را افزایش می‌دهد.-فرصت‌های رشد در خارج از ژاپن همچنان امکانی را برای شرکت‌های بیمه عمر ژاپنی فراهم می‌کند تا جریان‌های درآمدی خود را متنوع کنند.



بازار خدمات صنعت بانکداری در ژاپن

صنعت بانکداری ژاپن یکی از بزرگ‌ترین و پُرسرمایه‌ترین صنعت‌های بانکی و مالی در جهان است که بستر‌های نظارتی پیشرفته و کارآمد آن، چشم‌انداز مثبت بازار بانکی در افق میان‌مدت و بلندمدت ۲۰۳۲ را تضمین می‌کند. علت این افق دید خو-ش‌بینانه، ایجاد پس‌زمینه اقتصادی مثبت در بلندمدت، توقف کاهش نرخ‌های بهره بانکی، بهبود وضعیت تقاضای مصرف محتاطانه و در عین حال انعطاف‌پذیری در مواجهه با تورم بالا است. با این حال، انتظار می‌رود در افق کوتاه‌مدت پیش‌رو، به سبب افزایش هزینه‌های بالای زندگی در ژاپن و پس زمینه اقتصادی ملتهب، با کاهش در شاخص‌های اصلی خود، به ویژه در نرخ رشد تسهیلات اعتباری مواجه شود.

نمودار ۱. رشد سالانه کل دارایی‌های بانکی ژاپن (۲۰۳۲-۲۰۲۱)

تسلط ۱۰ بانک بزرگ بر اقتصاد ژاپن

چشم‌انداز رقابتی آتی در صنعت بانکداری ژاپن

رهبران صنعت بانکداری ژاپن، متشکل از ۱۰ بانک بزرگ تجاری و خُرده فروشی ملی و داخلی فعال است که اکثریت این بانک‌ها دارای شعب و دفتر نمایندگی در خارج از ژاپن هستند. در حال حاضر، ۳۴ بانک دولتی، خصوصی، تجاری و بازرگانی و ۶۲ بانک منطقه‌ای، تعاونی، کشاورزی و محلی در ژاپن فعال هستند. ما معتقدیم که نظام بانکی ژاپن به دلیل چالش‌های مختلف، مانند پتانسیل رشد محدود، پیری جمعیت و نرخ‌های بهره منفی، در افق کوتاه‌مدت پیش‌رو، در معرض یک پویش ادغام و تملک بزرگ قرار دارد.

بانک‌های عامل برتر ژاپن در افق ۲۰۳۲

- گروه مالی میتسوبیشی یواف‌جِی (Mitsubishi UFJ Financial Group/ MUFG)

گروه مالی میتسوبیشی یواف‌جِی، با مجموع دارایی ۳۷۹۷۰۵.۱ میلیارد ین، بزرگترین شرکت خدمات مالی و بانکداری ژاپن و نهمین بانک بزرگ جهان از نظر حجم و ارزش دارایی محسوب می‌شود. گروه مالی میتسوبیشی یواف‌جِی در جولای ۲۰۰۴، در اثر ادغام " UFJ Holdings" چهارمین گروه مالی بزرگ ژاپن در آن زمان و گروه مالی میتسوبیشی توکیو (MTFG)، تشکیل شد. از نظر ساختار مالکیت، گروه مالی میتسوبیشی یواف‌جِی، یک شرکت هلدینگ است که بر چندین شرکت تابعه و وابسته نظارت دارد. این نهاد بانکی دارای ۴۷۷ شعبه داخلی و ۱۰۳ شعبه خارجی با تمرکز بر کشور‌های آسیای جنوب شرقی نظیر تایلند، اندونزی و ویتنام است و بیش از ۲۸ هزار کارمند دارد. گروه مالی میتسوبیشی یواف‌جِی در حوزه ارائه تسهیلات کلان، امور مالی ساختاریافته، صندوق‌های سرمایه‌گذاری، خدمات بانکداری شخصی و بانکداری شرکتی فعالیت دارد. این بانک در بورس اوراق بهادار توکیو و بورس نیویورک پذیرفته شده است. گروه مالی میتسوبیشی یواف‌جِی به طور فعال در استارتاپ‌های فین‌تک، سرمایه‌گذاری کرده و در حال توسعه به کارگیری فناوری‌های جدیدی مانند بلاک چین و ارز‌های دیجیتال در حوزه بانکی است.

-هلدینگ خدمات بانکداری و گروه مالی میزوهو ژاپن (Mizuho Financial Group)

هلدینگ خدمات بانکداری و گروه مالی میزوهو ژاپن، با ارزش دارایی ۲۴۲۵۵۹.۳ میلیارد ین، در جایگاه دومین بانک بزرگ تجاری ژاپن قرارگرفته است. این نهاد از ادغام بانک دای-ایچی کانگیو، بانک خرده فروشی فوجی بانک و بانک صنعتی ژاپن در سال ۲۰۰۱ تأسیس شد. هلدینگ خدمات بانکداری و گروه مالی میزوهو ژاپن دارای ۴۶۱ شعبه در شبکه داخلی و ۸۲ شعبه خارج از کشور با ۲۵۸۹۷ کارمند است. این گروه مالی تنها بانکی است که در هر استان ژاپن شعبه دارد. هلدینگ خدمات بانکداری و گروه مالی میزوهو ژاپن، طیف گسترده‌ای از محصولات و خدمات مالی از جمله بانکداری خُرد، بانکداری شرکتی، بانکداری در بازار‌های جهانی، مدیریت دارایی و مدیریت ثروت را به مشتریان خود ارائه می‌دهد.

-شرکت خدمات بانکداری و مالی پست بانک ژاپن (Japan Post Bank / JPB)

شرکت خدمات بانکداری و مالی پست بانک ژاپن، با ارزش کل دارایی ۲۲۶۸۱۱.۵ میلیارد ین، به عنوان سومین بانک بزرگ تجاری ژاپن شناخته می‌شود. این نهاد بانکی در اکتبر ۲۰۰۷ تأسیس شد و در حوزه وام‌های سندیکایی، تسهیلات کلان حقوقی و حقیقی، سرمایه‌گذاری در اوراق بهادار، سرمایه‌گذاری ارزی، خُرده‌فروشی اوراق قرضه دولتی ژاپن، تراست‌های سرمایه‌گذاری، محصولات بیمه‌ای و خدمات واسطه‌گری (از جمله در حوزه مسکن، املاک و مستغلات) فعال است. در سال‌های اخیر، پست بانک ژاپن خدمات دیجیتالی خود را برای پاسخگویی به نیاز‌های متغیر مشتریان خود گسترش داده است.

-شرکت خدمات بانکداری و مالی ژاپنی بانک نورینچوکین (The Norinchukin Bank)

شرکت خدمات بانکداری و مالی ژاپنی بانک نورینچوکین، با مجموع دارایی ۹۵,۵۶۹.۷ میلیارد ین، چهارمین بانک بزرگ تجاری در ژاپن از منظر ارزش و حجم دارایی است. بانک نورینچوکین که با نام بانک تعاونی کشاورزی ژاپن نیز شناخته می‌شود، یک بانک تعاونی‌محور است که عمدتاً در حوزه کشاورزی، ماهیگیری و جنگلداری، خدمت مالی خود را ارائه می-دهد و نماینده رسمی گروه بانک جی، گروه بانک دریایی جی اف و گروه مالی جی فارست است. این بانک قدمتی ۱۰۰ ساله دارد و دارای دفاتر نمایندگی در بریتانیا، هنگ کنگ، چین، سنگاپور و آمریکا و... است. بانک نورینچوکین دارای ۱۹ شعبه داخلی، ۷ شعبه خارجی و ۳۴۶۲ کارمند است.

-هلدینگ بانکی ژاپنی رسونا (Resona Holdings)

هلدینگ بانکی ژاپنی رسونا، با ارزش دارایی ۷۳۰۵۸.۶ میلیارد ین، در جایگاه پنجمین بانک بزرگ تجاری ژاپن قرارگرفته است. این نهاد بانکی که قبلا با نام بانک دایوا شناخته می‌شد، در پی ادغام سه بانک و موسسه مالی و اعتباری تاسیس شده و دارای یک شبکه داخلی گسترده متشکل از ۸۱۵ شعبه در ژاپن است.

بازار خدمات صنعت بیمه در ژاپن

صنعت بیمه ژاپن یک بازار به شدت رقابتی است و بازیگران ملی و محلی بر آن تسلط دارند و فضای کمی برای حضور پُررنگ فعالان خارجی وجود دارد. پیش‌بینی شده است که این صنعت به رشد قابل‌توجه خود هم در افق کوتاه‌مدت و هم در چشم‌انداز میان‌مدت ۲۰۲۷ و افق بلندمدت ۲۰۳۲، ادامه دهد. اما احتمالا برخی عوامل خارجی مانند تورم بالای اقتصاد جهانی، تغییرات و اصلاحات نظارتی، نوسانات مداوم بازار‌های مالی جهانی و شرایط ملتهب اقتصاد بین‌الملل، بر وضعیت این صنعت حداقل در افق کوتاه‌مدت، اثر منفی بگذارد.

انتظار می‌رود که در پایان افق کوتاه‌مدت، ارزش کل حق بیمه‌های ناخالص ثبت‌شده رسمی در بازار بیمه ژاپن در هر دو بخش بیمه‌های عمر و بیمه‌های عمومی و تخصصی، به ۴۱۹۷۶.۷ میلیارد ین برسد که نشان‌دهنده نرخ رشد ۱.۸ درصدی نسبت به وضعیت فعلی است. همچنین پیش‌بینی‌شده در همین بازه زمانی، ارزش بازار بیمه‌های عمومی و تخصصی، با رشد ۳.۵ درصدی، به ۱۰۶۲۳.۳ میلیارد ین و ارزش بازار بیمه‌عمر، با رشد ۱.۳ درصدی به ۳۱۶۰۱.۷ میلیارد ین برسد. پیش‌بینی شده که در افق کوتاه‌مدت، بیش از ۵۰ درصد از رشد حق بیمه‌های عمومی و تخصصی ژاپن، مربوط به بیمه وسایل نقلیه موتوری باشد.

چشم‌انداز رقابتی آتی در صنعت بیمه ژاپن

صنعت بیمه ژاپن، یکی از بزرگترین بازار‌های خدمات بیمه‌ای در جهان است که حوزه بیمه عمر آن، بیش از سه چهارمِ فعالیت‌های پذیره نویسیِ این بازار را تشکیل می‌دهد. تسلط و انحصار شرکت‌ها و بازیگران محلی در این صنعت، امکان ورود شرکت‌های بیمه‌ای جدید، به ویژه بیمه‌گران خارجی را به شدت محدود کرده است. در فوریه ۲۰۲۳، دولت ژاپن لایحه‌ای را برای افزایش پوشش حق بیمه سلامت عمومی برای افراد با درآمد متوسط و با سن ۷۵ سال یا بیشتر را تصویب کرد. این لایحه، حدود ۴۰ درصد از جمعیت ژاپن را در برگرفته است.

بازارخدمات صنعت مدیریت دارایی در ژاپن

صنعت مدیریت دارایی ژاپن یکی از بالغ‌ترین، توسعه‌یافته‌ترین، بزرگترین و رقابتی‌ترین بازار‌های مدیریت دارایی در جهان است که تحت سلطه صندوق‌های سرمایه‌گذاری داخلی و برخی فعالان چندملیتی قرار دارد و سالانه شاهد جذب حجم عظیمی از سرمایه‌ها و دارایی‌های خالص سرمایه‌گذاران کلان خارجی است. پیش‌بینی شده که اندازه و ارزش کل مبادلات این بازار در افق میان‌مدت و چشم‌انداز بلندمدت ۲۰۳۲، به دلیل تقاضای فزاینده جهانی برای سرمایه‌گذاری در حوزه‌های زیست محیطی، اجتماعی، حاکمیتی و استراتژی‌های سرمایه‌گذاری غیرفعال و همچنین به دلیل تدوام نرخ‌های بهره پایین، رشد قابل توجهی را تجربه کند. پیش‌بینی شده که در پایان افق کوتاه‌مدت، ارزش کل دارایی‌های خالص تحت مدیریت در صنعت مدیریت دارایی ژاپن به ۲۰۴.۶ تریلیون ین (۱.۸ تریلیون دلار آمریکا) برسد که ۱۳.۳ درصد افزایش نسبت به وضعیت فعلی را تجربه خواهد کرد. همچنین انتظار می‌رود که در افق کوتاه‌مدت پیش‌رو، ارزش کل صندوق‌های قابل معامله در بورس (ETF) به ۴۰.۷ تریلیون ین برسد. طبق آخرین نظرسنجی‌ها، محبوب‌ترین شیوه‌های مدیریت‌دارایی در ژاپن برای سرمایه‌گذاران عادی، استراتژی‌های سرمایه‌گذاری غیرفعال، صندوق‌های شاخص و صندوق‌های قابل معامله در بورس (ETF) است. همچنین پیش‌بینی شده که با افزایش روزافزون محبوبیت سرمایه‌گذاری‌های زیست‌محیطی، اجتماعی و حاکمیتی (ESG)، ارزش کل دارایی‌های تحت مدیریت این حوزه به ۹.۶ تریلیون ین برسد که ۳۰ درصد افزایش نسبت به وضعیت فعلی را تجربه خواهد کرد. از سوی دیگر، انتظار می‌رود که در پایان افق کوتاه‌مدت پیش‌رو، ارزش کل دارایی‌های صندوق سرمایه گذاری بازنشستگی دولتی ژاپن، با ۳.۷ درصد کاهش، به حدود ۱.۴ تریلیون دلار برسد.

بستر خدمات بازار سرمایه و بورس اوراق بهادار در ژاپن

بازار سرمایه ژاپن، یک بازار پیشرفته، متنوع و بسیار نقدشونده برای سرمایه‌گذاران است که مجموعه‌ای از بستر‌های بورسی بزرگ مانند بورس توکیو (TSE) که سومین بازار بورس بزرگ جهان است را در کنار پلتفرم‌های کوچک‌تر سهامی، در خود جای داده است. پیش‌بینی شده که در افق میان‌مدت و بلندمدت ۲۰۳۲، بورس توکیو در جهت توسعه بستر رقابت‌پذیر خود در جهان، تلاش‌های خود برای جذب و نمایه‌سازی جمع کثیری از شرکت‌ها، صنایع و استارتاپ‌های بزرگ دنیا را مضاعف کند. همچنین پیش‌بینی شده که بورس اوراق بهادار ژاپن، در پایان افق کوتاه‌مدت، تعداد شرکت‌های نمایه شده در کلیه بستر‌های بورسی و سهامی خود را از مرز ۴ هزار شرکت، عبور دهد. از سویی نیز این نهاد قصد دارد بازار صندوق‌های قابل معامله در بورس (ETF) را با افزایش میانگین ارزش معاملات روزانه و خالص دارایی‌های نگهداری شده در ETF‌ها به میزان ۳۰ درصد در پایان افق کوتاه‌مدت، گسترش دهد. انتظار می‌رود که در پایان چشم‌انداز کوتاه‌مدت، ارزش کل بازار سهامی بورس اوراق بهادار توکیو، با افزایش ۷ درصدی نسبت به وضعیت فعلی، به ۷۶۱.۳ تریلیون ین برسد.

چشم‌انداز رقابتی آتی در بازار سرمایه در ژاپن

ژاپن، خانه دو بستر بورسی مطرح جهان یعنی بورس توکیو و بورس اوزاکا است که هر دو زیر چتر گروه بورس ژاپن (JPX) به عنوان مدیریت سازمان بورس اوراق بهادار این کشور، فعالیت می‌کنند. گروه بورس ژاپن (JPX)، بزرگترین بورس اوراق بهادار آسیا و سومین اپراتور بزرگ بورسی در سطح جهان پس از بورس نیویورک و نزدک ایالات متحده است. علاوه بر بورس‌های توکیو و اوزاکا، شرکت تسویه اوراق بهادار ژاپن (JSCC) یکی دیگر از شعبه‌های گروه بورس ژاپن است.

منبع: تازه‌های اقتصاد

ارسال‌ نظر
ویدئو ویژه
بیشتر