به گزارش خبرنگار بین الملل ایبنا به نقل از آسوشیتدپرس، دولت آمریکا به رهبری دونالد ترامپ تصمیم به اعمال مالیات ۲۵ درصدی بر واردات از کانادا و مکزیک گرفتهاست، اقدامی که به گفته تحلیلگران بیش از ۳۰۰ میلیارد دلار تجارت سالانه خودروسازی آمریکا با این دو کشور را مختل خواهد کرد. این موضوع نه تنها زنجیرههای تأمین را که سالها در حال فعالیت بودهاند، آسیبپذیر میکند، بلکه احتمالاً قیمت خودروهای جدید را نیز که هماکنون در حال افزایش است، بیشتر خواهد کرد.
در همین راستا «دیوید گانتز» پژوهشگر مؤسسه بیکر دانشگاه رایس، تأکید کرد که این تعرفهها تهدیدی «وجودی» برای تولید خودرو در آمریکای شمالی به شمار میروند. او گفت: «این تعرفهها هزینه همه چیزهایی که از مکزیک یا کانادا وارد میشوند و در خودروهای مونتاژ شده در آمریکا استفاده میشوند، افزایش خواهد داد.»
بر اساس گزارش شرکت تحقیقاتی و ارزیابی خودرو «کیلی بلو بوک» (Kelley Blue Book) تعرفههای ترامپ میتواند قیمت متوسط یک خودروی جدید در آمریکا را که نزدیک به ۴۹,۰۰۰ دلار است، به اندازه ۳,۰۰۰ دلار یا بیشتر افزایش دهد. همچنین، قیمت برخی از کامیونهای پیکاپ بزرگ ممکن است تا ۱۰,۰۰۰ دلار افزایش یابد. این افزایش قیمت به معنای کاهش توان خرید مصرفکنندگان و کاهش فروش خودرو خواهد بود.
عواقب متقابل و رکود اقتصادی
این در حالی است که اگر کانادا و مکزیک به این تعرفهها پاسخ دهند، تأثیرات اقتصادی این اقدام به شدت افزایش خواهد یافت. اندرو فوران از TD Economics هشدار داد که «تأثیر اقتصادی یک تعرفه ۲۵ درصدی پایدار بر کانادا و مکزیک شدید خواهد بود و احتمالاً موجب رکود در این کشورها و تشدید رکود در آمریکا خواهد شد.» به گفته فوران، این تعرفهها میتواند فروش خودرو را در کانادا ۱۳.۶ درصد و در ایالات متحده ۱۰.۶ درصد کاهش دهد.
از دیگر سو اعمال تعرفهها بر واردات از کانادا و مکزیک، که بهطور معمول بدون مالیات وارد میشدند، به افزایش هزینهها و پیچیدگیهای اداری منجر خواهد شد. یک مقام کاخ سفید در همین رابطه گفتهاست که مالیاتها هر بار که کالاها از مرز عبور کنند، اعمال خواهد شد و این بدان معناست که هزینهها در حین انتقال قطعات خودرو از کارخانهها در ایالات متحده به مکزیک یا کانادا و بازگشت دوباره، افزایش خواهد یافت.
علاوه بر این، ترامپ قصد دارد مالیاتهای بالاتری بر فولاد و آلومینیوم خارجی اعمال کند که به این موضوع دامن خواهد زد. این افزایش هزینهها به معنای فشار بیشتر بر صنایع آمریکایی و کاهش توان رقابتی آنها در بازار جهانی است.
چالشهای جدی برای خودروسازان
با توجه به این موارد، صنعت خودروسازی آمریکا که در حال حاضر در حال تغییر به سمت تولید خودروهای الکتریکی است دچار مشکلات جدی می شود؛ افزایش تعرفهها فروش خودروهای بنزینی را کاهش میدهد و منابع مالی لازم برای سرمایهگذاری در خودروهای الکتریکی را محدود میکند. «جیم فارلی» مدیرعامل شرکت خودروسازی فورد، از هزینهها و هرج و مرج ناشی از این تعرفهها ابراز نگرانی کرده و گفته است که این موضوع میتواند به زیانهای اقتصادی بیشتری منجر شود.
به اعتقاد اکثریت کارشناسان بازار خودرو، جنگ تعرفهای ترامپ بهعنوان یک تهدید جدی برای صنایع آمریکا به ویژه صنعت خودروسازی مطرح است. این جنگ تجاری نه تنها به افزایش هزینهها و کاهش فروش منجر خواهد شد، بلکه به رکود اقتصادی در کشورهای همسایه و ایالات متحده نیز دامن میزند. در این شرایط، صنایع آمریکایی باید خود را برای یک دوره طولانی از عدم قطعیت تجاری و اختلالات بالقوه آماده کنند.