به گزارش ایبنا؛ احمد مهدوی ابهری؛ دبیرکل انجمن صنفی صنایع پتروشیمی با اشاره به اظهارات شب گذشته خود در یک برنامه تلویزیونی درباره بازگشت ارز حاصل از صادرات پتروشیمیها، درخصوص راهاندازی بازار ارز توافقی و گفتوگو و مشورت بانک مرکزی با این انجمن درقبال نحوه قیمتگذاری ارز در این بازار توضیح داد و گفت: برخی به دنبال این هستند که ارکان نظام را تضعیف کنند؛ اینکه بخواهند با حرف من بانک مرکزی را محکوم کنند، این شیطنت است، زیرا من نگفتم بانک مرکزی گفت ارز را گرانتر بفروشید.
مهدوی ابهری تاکید کرد: پیش از راهاندازی بازار ارز تجاری، معاملات در سامانه نیما انجام میشد و در این بازار، بانک مرکزی نرخی میداد و ارز با همان قیمت فروخته میشد؛ یعنی نه خریدار حق داشت بالاتر بخرد و نه ما حق داشتیم بالاتر یا پایینتر بفروشیم و قیمت ما ثابت بود به طوری که با توافق همه ذینفعان و هماهنگی بانک مرکزی این کار انجام میشد.
وی افزود: به همین خاطر من در برنامه دیشب گفتم قبل از راهاندازی بازار ارز توافقی، از دوستان ما در بانک مرکزی زنگ زدند و با ما مشورت کردند که اگر به بازار ارز توافقی منتقل شویم، چون قیمتها توافقی میباشد ممکن است یک واردکننده پیدا شود و گرانتر بخرد؛ مثلا شما به بانک عامل میگویید ارز را ۶۰ هزار تومان قیمت گذاری کن، اما یک واردکننده آن را ۶۲ هزار تومان هم بخرد؛ در این صورت اگر این اتفاق رخ دهد، شما چقدر ارز بیشتر میآورید که گفتم به هیچ وجه ما بیشتر نمیآوریم، زیرا ما ارز نگه نمیداریم و آن را ثابت هم میکنم.
مهدوی ابهری بیان کرد: زمانی که ارز ۴۷ هزار تومان بود یعنی در ماههای آبان و آذر پتروشیمیها خیلی بیشتر نسبت به وقتی سامانه ارز تجاری راه افتاده است، ارز عرضه کردهاند که البته بخشی از آن به قطعی گاز هم باز میگردد.
وی افزود: ما ملی فکر میکنیم ما به اقتصاد ملی فکر میکنیم مگر ما ارز را نگه میداریم که بالا برود و بعد بفروشیم؛ این کار قطعا خیانت بزرگ به کشور است.
این فعال صنعت پتروشیمی درباره رسوب ارز پتروشیمیها اظهار داشت: ما رسوبی نداریم؛ اگر هم باشد بستگی به مقصد صادرات دارد؛ مثلا وقتی به برزیل صادر میکنیم، دو ماه ونیم تا سه ماه طول میکشد کار برسد و بعد پول آن وارد شود؛ اینکه بخواهند با حرف من بانک مرکزی را محکوم کنند، این شطنت است.
مهدوی ابهری تاکید کرد: من گفتم همه میدانستند بازار ارز توافقی ۶ درصد دامنه نوسان دارد؛ یعنی سه درصد پایینتر و سه درصد بالاتر؛ اتفاقا ما هیچ وقت از سه درصد بالا استفاده نکردیم یعنی نرخ میانگین و وسط را در نظر گرفتیم که نه پتروشیمیها اعتراض کنند که چرا پایین فروختید و نه بالا؛ آن هم در حالی که حق داشتیم سه درصد بیشتر از ۶۰ هزار تومان هم بفروشیم.
دبیرکل انجمن صنفی صنایع پتروشیمی با تاکید بر اینکه بروز تنشهای سیاسی در جهان بانک مرکزی را به سمت ایجاد بازار توافقی ارز هدایت کرد، گفت: پتروشیمیها حتی در سال ۱۴۰۰ خودشان پیش قدم شدند و قیمت ارز را در سامانه نیما با بازار غیررسمی سه تا چهار درصد بالانس کردیم؛ این سبب شد که دیگر ارز خریداری نداشت و تمام کشانی که دنبال رانت ارزی بودند از میدان خارج شدند و حتی خود من با التماس ارز میفروختم.
وی تصریح کرد: نزدیک شدن قیمت بازار به نیما سبب شد بسیاری از کسانی که در صف ارز بودند خارج شدند.
مهدوی ابهری اظهار کرد: بانک مرکزی بیاید در این بازار ارز توافقی کاری کند که آن کسی که صادرات کرده راحت ارز خود را وارد کند، ما با بانک همیشه هماهنگ بودهایم.
وی ادامه داد: چیزی که از من سوال شد این بود که باتوجه به اینکه میخواهید به سامانه ارز تجاری بروید ایا اگر از شما ارزتان را بیشتر خریداری کنند بیشتر عرضه میکنید؟ گفتم خیر.
مهدوی بیان کرد: بانک مرکزی همیشه دنبال کنترل ارز و نگهداشتن قیمت پائین است و وظیفه اش حفظ پول ملی است و در این زمینه تلاش میکند، اما عرضه و تقاضا خیلی موثر است. یعنی اگر عرضه ارز از تقاضا بیشتر باشد راحت کنترل میکند و نباید یک رانتی ایجاد کرد تا تقاضا بالا برود.
دبیرکل انجمن صنفی صنایع پتروشیمی گفت: زمانی که ارز را ۴۲۰۰ تومان میفروختیم در بورس صف خرید کالای پتروشمی شکل گرفت، زیرا ما ۴۲۰۰ میدادیم، اما بیرون ۱۰ هزار تومان بود. وقتی این نرخ برداشته شد، خیلیها خارج شدند و اصلا نخریدند.
وی تاکید کرد: بانک مرکزی به هیچ وجه دنبال افزایش قیمت ارز نبوده و همیشه تعاملی که با پتروشیمیها داشته ما توانستهایم در کنترل بازار ارز باهم تعامل داشته باشیم و همکاری کنیم.
منبع: ایرنا