به گزارش خبرنگار بینالملل ایبنا به نقل از یاهو فایننس، در پی افزایش تنشها میان اسرائیل و ایران و احتمالات رو به رشد مداخله مستقیم آمریکا در این درگیری، سرمایهگذاران در حالت احتیاطی قرار گرفتهاند؛ اتفاقی که میتواند به نوسانات قابل توجه در بازارهای جهانی منجر شود. این تنشها نه تنها نگرانیهای ژئوپولیتیکی را برانگیخته، بلکه چشمانداز اقتصادی ایالات متحده و بازارهای مالی را نیز با ابهام روبهرو ساخته است.
در روزهای اخیر، قیمت نفت خام برنت پس از جهش ۱۸ درصدی از ابتدای ماه ژوئن، رکوردهای جدیدی از قیمتها را ثبت کرده است. این رقم، نزدیک به بیشترین حد در پنج ماه گذشته است و نگرانی بازارها درباره اختلال در عرضه نفت، به ویژه با فرض حمله احتمالی ایران به تأسیسات نفتی در خلیج فارس، شدت یافته است.
تحلیلگران معتقدند که در صورت تشدید درگیری و بسته شدن تنگه هرمز، قیمت نفت میتواند تا ۱۳۰ دلار در هر بشکه افزایش یابد، افزایشی چشمگیر که فشار مضاعفی بر اقتصاد جهانی و تورم در آمریکا وارد خواهد ساخت.
بر اساس گزارشهای تحلیلگران ارشد، اگر قیمت نفت به این سطح برسد، انتظار میرود تورم در ایالات متحده در پایان امسال به حدود ۶ درصد برسد؛ رقمی که میتواند کاهش قدرت خرید مصرفکنندگان و تضعیف سیاستهای پولی فدرال رزرو را به دنبال داشته باشد. چنین شوکی ممکن است باعث وخامت اوضاع در بازارهای بحرانزده ایالات متحده شود.
در سالهای گذشته، نمونههایی، چون حمله به عراق در سال ۲۰۰۳ و حملات ۲۰۱۹ به تأسیسات نفتی عربستان، نشان میدهد که بازارهای سهام تا چند ماه در شوک فرو میروند. طبق دادههای موجود، در هفته پس از شروع درگیریهای منطقهای نیز اتفاق مشابهی رخ داده به طوری که مثلا شاخص S&P ۵۰۰ به طور متوسط ۰.۳ درصد کاهش یافته است.
از سوی دیگر، در صورت تشدید تنشها و جلوگیری از تأمین نفت ایران، نوسانات در بازارهای جهانی، به خصوص بازار انرژی، تشدید خواهد شد. تحلیلگران بر این باورند که نگرانیهای مرتبط با عرضه نفت، در بلندمدت بر دیگر داراییها نیز تاثیرگذار است.
سیتیگروپ گزارش کرده است که قیمتهای انرژی، پس از افزایش نگرانی درباره تداوم عرضه، بیش از سایر داراییها نوسان داشته و تاثیر مستقیم بر روند سهام و اوراق قرضه دارد.
در کنار فشارهای اقتصادی، دلار نیز در میان تنشهای منطقهای واکنش نشان میدهد. این در حالیاست که ارزش دلار در سال جاری به خاطر نگرانیها درباره کاهش نقش آمریکا در نظام جهانی کاهش یافته است و در حال از دستدادن اعتبار خود به عنوان یک ارز امن است.
در همین رابطه «تیری ویزمن» استراتژیست ارشد بانک مکاوریک، ضمن اشاره به تجربیات پس از حملات ۱۱ سپتامبر، بر این باور است که با ادامه بحران، روند نزولی دلار ادامه مییابد.
تحلیلگران بینالمللی هشدار میدهند که بحرانهای منطقهای در صورت تشدید و گسترش، ممکن است به قیمتگذاریهای انرژی و بازارهای مالی فشار وارد کند و بحرانهای اقتصادی را در سطح جهانی تشدید نماید.