03 تير 1404 - 12:57

فرزین: افزایش تقاضای اسکناس را از ابتدای جنگ پیش‌بینی و مدیریت کردیم/ برای پایداری شبکه کارتی بانک‌ها از قبل برنامه‌ریزی داشتیم

فرزین: افزایش تقاضای اسکناس را از ابتدای جنگ پیش‌بینی و مدیریت کردیم  برای پایداری شبکه کارتی بانک‌ها از قبل برنامه‌ریزی داشتیم
رئیس کل بانک مرکزی تدابیر صورت گرفته برای پایداری خدمات بانکی در زمان جنگ با صهیونیست‌ها را تشریح کرد.
کد خبر : ۱۷۵۳۰۵

به گزارش خبرنگار ایبنا، محمدرضا فرزین؛ رئیس کل بانک مرکزی با حضور در شبکه خبر، مهمترین اقدامات اقتصادی دولت و شبکه بانکی در ۱۲ روز جنگ تحمیلی رژیم صهیونیستی علیه ایران را تشریح کرد.

فرزین در ابتدا با تشکر از نیرو‌های مسلح کشور و عموم مردم گفت: ما سال‌هاست که در معرض عملیات روانی دشمن برای تضعیف اقتصاد کشور هستیم. دشمن، تحریم اقتصادی و حملات سایبری و ... را به ما تحمیل می‌کرد، اما عامل جدیدی که از صبح روز جمعه شروع شد، حمله فیزیکی بود.

وی افزود: دشمن تصمیم داشت که همزمان با حمله فیزیکی، ترسی در جامعه ایجاد کند تا رفتار مردم را تغییر دهد و انتظارات منفی ایجاد کند که با آمار و ارقام می‌گویم این خواسته محقق نشد.

رئیس‌کل بانک مرکزی تصریح کرد: ۲۳ خرداد، مجموع تراکنش‌های شاپرکی یک میلیارد و ۳۵۲ میلیون تراکنش بود که این عدد ۱۰ روز بعد به یک میلیارد و ۴۲۹ میلیون تراکنش افزایش یافت. از لحاظ مبلغی هم از ۴۳۴ همت به ۴۴۴ همت افزایش یافت.

فرزین ادامه داد: پایداری نظام شاپرکی کشور هم قابل توجه بود. این پایداری قبلا ۹۹.۲ درصد بود که به ۹۷.۸ درصد رسید و نشان‌دهنده پایداری آن بود.

استقامت مردم در برابرعملیات روانی دشمن

وی تاکید کرد: نتیجه اینکه، مردم با رفتار درستی که نشان دادند، تحت تاثیر عملیات روانی دشمن قرار نگرفتند و این یکی از دلایلی بود که در این مدت آرامش بر بازار حاکم شد.

فرزین درباره اقدامات دولت و بانک مرکزی در این برهه، گفت: در این مدت دولت ۴ کمیته تشکیل داد و اختیارات لازم را به مسئولان مختلف در وزارتخانه‌ها و بانک مرکزی و دیگر دستگاه‌ها تفویض کرد که این باعث شد بدنه دولت انعطاف‌پذیر و سریع شود.

رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه از صبح جمعه اتاق رصد تشکیل دادیم، اظهار کرد: پیش‌بینی می‌کردیم تقاضای اسکناس افزایش یابد؛ بنابراین یکی از نخستین تصمیمات، تامین اسکناس بود که با رئیس جمهور در این زمینه هماهنگی کردم و در این ۱۰ روز ۵۰ درصد تزریق اسکناس به‌ویژه در استان‌های مسافرپذیر را افزایش دادیم.

به گفته وی، پایداری شبکه کارتی کشور دومین اقدام ما بود و این در حالی است که در ایران ۹۸.۵ درصد از تراکنش‌های کشور با کارت انجام می‌شود.

فرزین تاکید کرد: ما از قبل برای این موضوع تدابیری در نظر گرفته بودیم؛ با توجه به اینکه برای شبکه بانکی دو لایه پشتیبان داریم، از همان روز نخست شروع به ایجاد لایه سوم کردیم تا اگر حتی به کل شبکه بانکی حمله شد، امور متوقف نشود که این موضوع هم تا حدودی پیشرفت داشت و پایداری را در شبکه کارتی حفط کردیم.

خنثی سازی حملات سایبری به دو بانک

رئیس کل بانک مرکزی در ادامه به حملات سایبری نیز اشاره کرد و گفت: دو بانک سپه و پاسارگاد مورد حمله قرار گرفت که تلاش شده بود سیستم شبکه را از کار بیاندازند اما بانک مرکزی بلافاصله ورود کرد و به سرعت با همکاری خود بانک‌ها، شبکه کارتی آنها را راه‌اندازی کردیم. شبکه کارتی یعنی همان عملیات مانده گیری و انتقال وجه که را‌ه‌اندازی شد، اما سرویس ساتنا و پایا هنوز راه‌اندازی نشده و طی روز‌های آینده بازیابی و مشکل برطرف و به شبکه بانکی کشور ملحق خواهد شد.

وی ادامه داد: نکته بعدی اقداماتی بود که در حوزه تولید و همچنین مرتبط با عموم مردم بود. بدین ترتیب که مردم به دلیل سفر‌های این روز‌ها در بعضی از مشاغل به ویژه در بخش حمل و نقل و دولت نیز در برخی بخش‌ها با مشکل مواجه شده بودند. مثلا بانک سپه که با حملات سایبری آسیب دید، نزدیک به زمان پرداخت حقوق بود که ما در این مدت تمام حقوق را در روز ۳۱ خردادماه پرداخت کردیم و از سوی دیگر از شبکه بهداشت کشور نیز حمایت کردیم تا خود را بازیابی کند.

فززین تصریح کرد: همچنین قبل از آن نیز رییس جمهور دستور تامین مالی سبد کالا را داده بود که تامین مالی سبد معیشتی هم با همکاری سازمان برنامه و بودجه انجام شد.

مساعدت در پرداخت اقساط مردم

رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه یکی از اقداماتی که برای مردم انجام دادیم، بحث رسیدگی به اقساط عقب افتاده بود، اظهار کرد: مردم در سفر بودند و شرایط پرداخت تسهیلات را نداشتند، در نتیجه ما زمان دادیم به مردم و از طریق صداوسیما اعلام کردیم که جرایم بخشیده می‌شود. بدین ترتیب مردم می‌توانند کلیه تسهیلات خرد تا ۷۰۰ میلیون تومان مثل وام ازدواج، فرزند و حتی مسکن را که تا پایان تیرماه تمدید شده تا آن زمان پرداخت کنند؛ البته بدون اینکه جریمه‌ای به آنها تعلق گیرد. همچنین کارت‌های بانکی را که تاریخ آنها منقضی شده بود تمدید کردیم و همه این موارد به شبکه بانکی ابلاغ شد تا در این شرایط همه موارد طبق مقررات جدید انجام شود.

حمایت ویژه دولت از بخش‌های آسیب‌دیده تولیدی 

فرزین با اشاره به استراتژی بانک مرکزی در حمایت از بانک‌ها گفت: بانک مرکزی وظیفه دارد به نظام بانکی کمک کند تا از شرایط جنگی به خوبی عبور کند. در شرایط جنگی؛ دولت، مردم و تولیدکنندگان دچار مشکلاتی شدند که بانک مرکزی برنامه‌های حمایتی برای آنها در نظر گرفت.

رئیس کل بانک مرکزی گفت: برای فعالیت‌های تولیدی از روز گذشته بسته‌ای را با همکاری وزارت اقتصاد، سازمان برنامه و بودجه، وزارت رفاه و وزارت راه طراحی کرده‌ایم که این بسته امروز نهایی خواهد شد و مقرر شده تا از بخش‌های آسیب دیده حمایت شود. اجرای بخشی از این بسته شروع شده است، به عنوان مثال در فعالیت‌های تولیدی صنعت دارو، سرمایه در گردش این بخش دو برابر شد، زیرا صنعت دارو اهمیت بالایی دارد. در این راستا به بانک‌ها ابلاغ کرده‌ایم که سرمایه در گردش را که در تیرماه سررسید می‌شود، بانک‌ها تا پایان شهریور تمدید کنند.

وی افزود: همچنین در تسهیلات تا ۵ میلیارد تومان نیز اخذ وثایق تسهیل شود تا تولیدکنندگان به سرعت بتوانند تسهیلات دریافت کنند.

فرزین بیان کرد: بانک مرکزی در حال حاضر برنامه‌های خود را در شرایط موجود حفظ کرده است تا زمانی که مقامات بالاتر به ما اعلام کنند که فعالیت‌های بانک مرکزی به روال عادی باز گردد.

رئیس کل بانک مرکزی عنوان کرد: افرادی که در بانک سپه و پاسارگاد چک داشتند، در این مدت دچار وقفه‌هایی شدند که موجب برگشت خوردن چک‌ها می‌شد. اختیارات برگشت چک در دست بانک مرکزی و دولت نیست و باید از مقامات قضایی و یا از مجلس مجوز‌های لازم دریافت شود که خوشبختانه رابطه بسیار خوبی بین بانک مرکزی و کمیسیون اقتصادی مجلس و همچنین قوه قضائیه وجود دارد و فوری یک نامه به مقامات قضایی نوشته‌ایم تا برگشت چک‌ها یک ماه تمدید شود.

تخصیص دو میلیارد دلاری ارز در ۱۱ روز 

وی افزود: اقدام دیگر بانک مرکزی تسریع در تامین مالی است و این موارد به نظام بانکی ابلاغ شده است.

فرزین اظهار داشت: یکی از موضوعات اساسی مسئله ارز است، در حال حاضر تمام نیاز‌های ارزی در مرکز مبادله ارز و طلا تامین می‌شود و از ابتدای سال تا به امروز ۱۲ میلیارد دلار تامین ارز کرده‌ایم. همچنین در ۱۱ روز دو میلیارد دلار تخصیص جدید ارز انجام شد که یک میلیارد دلار برای کالا‌های اساسی است. همچنین ۲۰ میلیون دلار برای ذخایر استراتژیک اختصاص داده‌ایم. در این رابطه از قبل به بانک مرکزی دستور داده بودند تا مبلغ ذخایر استراتژیک را اضافه کنیم و در طی این مدت ۲۰۰ میلیون دلار اختصاص داده‌ایم. ۶۰۰ میلیون دلار نیز به وزارت صمت برای صنایع پایه ارز داده‌ایم. ۲۰۰ میلیون دلار نیز به دارو اختصاص دادیم.

رئیس کل بانک مرکزی خاطر نشان کرد: در ۱۱ روز گذشته کل خدمات ارزی در مرکز مبادله حتی یک ساعت هم توقف نداشته‌ و از ۷.۳۰ دقیقه صبح کار شروع و تا ساعت ۱۲ ظهر این خدمات ارائه می‌شد و همکاران ما به سرعت خدمات را به تجار ارائه کردند.

وی افزود: یکی از اقداماتی که در وزارت اقتصاد و در گمرک انجام شد این بود که ترخیص کالا‌های گمرک تسهیل شود.

فرزین یادآور شد: بانک مرکزی در خصوص نرخ نیز حساس است و سعی کرد در چند روز گذشته نرخ‌ها تغییراتی نداشته باشد و به همین دلیل نرخ ارز مرکز مبادله در محدوده ۷۰ هزار تومان باقی ماند. با اقداماتی که انجام شد در سایر نرخ‌ها نیز تغییراتی مهمی روی نداد تا همچنان شرایط با ثبات باقی بماند.

حافظ منابع مردم در بانک مرکزی هستیم

فرزین تاکید کرد: جنگی که در حوزه اقتصاد وجود دارد سال‌هاست پابرجاست. اگر جنگ فیزیکی کاهش پیدا کند، به طور قطع دشمن عملیات روانی، جنگ سایبری و سخت کردن انتقال پول و همکاری با بانک‌های دنیا را سخت‌تر می‌کند و ما این انتظار را از دشمن داریم.

وی در پایان سخنان خود گفت: ما در بانک مرکزی حافظ منابع مردم در نظام بانکی هستیم و مردم در این خصوص نگران نباشند؛ چراکه از قبل ذخایر ارزی را افزایش داده‌ایم.