به گزارش خبرنگار بینالملل ایبنا به نقل از سیانبیسی، پس از اعلام توافق بین ایالات متحده و چین و علیرغم اعلام خوشبینی از سوی مقامات دو کشور، تحلیلگران بر این باورند که این توافق نمیتواند به تنهایی مشکلات عمیقتر روابط تجاری را حل کند.
چین اعلام کرده است که درخواستهای صادراتی برای اقلام مشمول قوانین کنترل صادرات را بررسی و تأیید خواهد کرد. در عوض، ایالات متحده نیز مجموعهای از اقدامات محدودکننده موجود علیه پکن را لغو میکند. با این حال، این توافق به دلیل عدم شفافیت در مورد جزئیات و دامنه آن، به عنوان یک گام محدود تلقی میشود.
«دونالد ترامپ» روز پنجشنبه در یک رویداد در کاخ سفید اعلام کرد: «ما دیروز با چین توافق امضا کردیم.»، اما یک مقام کاخ سفید بعداً توضیح داد که این توافق به «درک اضافی از چارچوب اجرای توافق ژنو» مربوط میشود و این نکته نشاندهنده پیچیدگیهای بیشتر در روابط تجاری دو کشور است.
تحلیلگران به این نکته اشاره میکنند که توافق اخیر به رغم ایجاد فضایی امیدوارکننده، نمیتواند به تنهایی به کاهش تنشها در روابط تجاری بین دو کشور کمک کند. از جمله «آلفردو مونتوفار-هلو» مشاور ارشد مرکز چین در اندیشکده «کنفرانس بورد»، تأکید میکند که جزئیات مربوط به کاهش محدودیتهای صادرات عناصر نادر، به جز آهنرباها، هنوز مشخص نیست و این موضوع میتواند به عدم اعتماد دو طرف دامن بزند.
در حالی که هر دو طرف عناصر نادر را «یک اهرم مهم در مذاکرات آینده» میدانند، به نظر میرسد تجارت در این کالاها همچنان محدود و تحت فشار باقی خواهد ماند. در این راستا، پس از جلسه اولیه تجاری در ژنو در اواسط ماه می، واشنگتن و پکن توافق اولیهای برای تعلیق اکثریت تعرفهها بر کالاهای یکدیگر به مدت ۹۰ روز و کاهش برخی از اقدامات محدودکننده به دست آوردند.
در مجموع، این توافق در حالی صورت میگیرد که روابط تجاری دو کشور هنوز تحت تأثیر انتقادات متقابل و مسائل عمیقتر قرار دارد و باید دید که آیا این گامهای محدود میتواند به بهبود وضعیت موجود کمک کند یا خیر.