11 تير 1404 - 09:00
داود سوری در گفت‌وگو با ایبنا:

مدیریت بانک مرکزی در جنگ ۱۲ روزه موفق بود/ جریان روان تأمین ارز حفظ شد

مدیریت بانک مرکزی در جنگ ۱۲ روزه موفق بود  جریان روان تأمین ارز حفظ شد
یک اقتصاددان عملکرد بانک مرکزی در کنترل و مدیریت بازار ارز در جنگ ۱۲ روزه را مؤثر و موفق ارزیابی کرد.
کد خبر : ۱۷۵۴۷۱

داود سوری، اقتصاددان و استاد دانشگاه در گفت‌و‌گو با خبرنگار ایبنا با اشاره به نوسانات محدود بازار ارز در جریان جنگ ۱۲ روزه و بازگشت سریع قیمت‌ها به سطح پیشین با اعلام آتش بس، عملکرد بانک مرکزی را در کنترل و مدیریت بازار ارز مؤثر و موفق ارزیابی کرد و گفت: شواهد بازار، نشان‌دهنده مداخله هدفمند و اثربخش سیاست‌گذار پولی در شرایطی بی‌سابقه‌ای از نااطمینانی است.

وی در ارزیابی خود از تحولات بازار ارز طی روز‌های بحرانی جنگ افزود: برخلاف پیش‌بینی‌های اولیه درباره جهش شدید نرخ دلار، چنین اتفاقی رخ نداد و حتی در مقایسه با پیش از تعطیلات عید نوروز که قیمت دلار از مرز ۱۰۰ هزار تومان عبور کرده بود، نرخ ارز در زمان وقوع جنگ نوسان کمتری داشت و بلافاصله پس از پایان درگیری‌ها، نرخ ارز به سطح قبلی بازگشت.

این استاد دانشگاه ادامه داد: این رفتار قیمتی در بازار ارز نشان‌دهنده آن است که انتظارات تورمی و التهاباتی که معمولاً در شرایط جنگی شکل می‌گیرد، تحقق نیافت. بی تردید فعالیتی از سوی بانک مرکزی انجام شده که بازار ارز را در سطحی با ثبات حفظ کرد. البته شخصاً اطلاعی از جزئیات مدیریتی این نهاد ندارم، اما شواهد بازار حاکی از موفقیت کامل این اقدامات است؛ آن هم در شرایطی که کشور با بالاترین سطح نااطمینانی مواجه بود.

نقش مردم در آرامش بازار کالا‌های اساسی

سوری همچنین به واکنش مردم در برابر فضای بحرانی اشاره کرد و گفت: همدلی و همراهی مردم در بخش‌های مختلف پررنگ بود. برای نمونه، در حوزه کالا‌های اساسی و ارزاق عمومی شاهد رفتار هیجانی از سوی مردم نبودیم و هجوم گسترده‌ای به بازار صورت نگرفت.

وی افزود: البته این آرامش عمومی ناشی از اطمینان خاطر جامعه نسبت به تأمین نیاز‌های اساسی بود. مطمئنا این حس اعتماد عمومی ریشه در نحوه مدیریت صحیح بحران توسط دولت و بانک مرکزی دارد. معتقدم نحوه شکل‌گیری این انتظارات مثبت در میان مردم، ناشی از عملکردی بود که به درستی از سوی دولت و به‌ویژه بانک مرکزی، وزارت صمت و وزارت اقتصاد انجام گرفت و باعث شد مردم نسبت به پایداری جریان تأمین کالا آسوده‌خاطر باشند.

تأمین به‌موقع ارز در اوج بحران

این اقتصاددان، اقدام بانک مرکزی در تأمین به‌موقع ارز در روز‌های جنگ را بسیار مؤثر و راهبردی توصیف کرد و گفت: در شرایط بحرانی، مهم‌ترین اولویت، اطمینان‌بخشی به مردم نسبت به ثبات در عرضه کالاهاست که به‌خوبی انجام شد.

سوری در پایان تاکید کرد: در چنین شرایطی، مهم نیست که چه میزان از ارز تخصیص یافته منجر به ورود فیزیکی کالا شود، بلکه آنچه اهمیت دارد، حفظ جریان روان تأمین ارز است. در واقع عملکرد بانک مرکزی به‌خوبی در راستای تقویت پشت‌جبهه اقتصادی کشور بود و حتی اگر بخشی از کالا‌ها به دلیل محدودیت زمانی وارد بازار نشدند، باز هم این اطمینان ایجاد شد که سیستم تأمین ارز و کالا، آسیب ندیده است.

نویسنده: علیرضا هنرمنش