توافق جنجالی G۷؛ عقب‌نشینی از عدالت مالیاتی جهانی به نفع شرکت‌های آمریکایی

توافق جنجالی G۷؛ عقب‌نشینی از عدالت مالیاتی جهانی به نفع شرکت‌های آمریکایی
توافق تازه G۷ برای معاف‌کردن شرکت‌های آمریکایی از مالیات حداقلی جهانی، موجی از اعتراض‌ها را درباره عدالت مالیاتی برانگیخته است.
کد خبر : ۱۷۵۵۰۵

به گزارش خبرنگار بین‌الملل ایبنا و به نقل از گاردین، جوزف استگلیتز، اقتصاددان برنده نوبل در گزارشی نوشت که آمریکا با فشار دولت ترامپ و لابی شرکت‌های چندملیتی، توافقی را در گروه هفت (G۷) پیش برد که شرکت‌های آمریکایی را از اجرای مالیات حداقلی جهانی (Pillar Two) معاف می‌کند. این در حالی است که هدف این مالیات، جلوگیری از رقابت ناسالم کشور‌ها برای جذب سرمایه از طریق کاهش نرخ مالیات شرکت‌ها بود.

Pillar Two که در سال ۲۰۲۱ تصویب شد، تعیین می‌کرد شرکت‌های چندملیتی باید حداقل ۱۵ درصد مالیات بر سود خود در سراسر جهان بپردازند، هرچند این نرخ از دید بسیاری از کشورها، به‌ویژه کشور‌های درحال‌توسعه، بسیار پایین است و باید به ۲۵ درصد افزایش یابد. تخمین زده می‌شود اجرای کامل این طرح می‌توانست سالانه بین ۱۵۵ تا ۱۹۲ میلیارد دلار درآمد مالیاتی جهانی اضافه کند و با نرخ ۲۵ درصد، این درآمد به بیش از ۵۰۰ میلیارد دلار می‌رسید.

معافیت شرکت‌های آمریکایی باعث می‌شود آنها همچنان از معافیت‌های مالیاتی در بهشت‌های مالیاتی مانند جزایر کیمن و پورتوریکو بهره‌مند شوند و در رقابت نسبت به رقبای غیرآمریکایی مزیت داشته باشند. این اقدام، اصول عدالت مالیاتی را تضعیف می‌کند.

تصمیم G۷ همچنین روند همکاری‌های چندجانبه در قالب OECD/G۲۰ را خدشه‌دار کرده و اعتراض بسیاری از کشور‌های درحال‌توسعه را برانگیخته است. در حالی که دو هفته پیش در سازمان ملل اجماع جهانی برای همکاری در اصلاح نظام مالیات بین‌المللی شکل گرفته بود، آمریکا از مذاکرات کنار کشیده و آن را «فراتر از اولویت‌های آمریکا» دانسته است.

نویسنده تأکید می‌کند اعضای چارچوب فراگیر OECD/G۲۰ باید این توافق G۷ را رد کنند و اجازه ندهند آمریکا سیاست مالیاتی جهانی را به تنهایی تعیین کند. راه‌حل، تلاش برای ساخت یک نظام مالیاتی جدید در چارچوب سازمان ملل است که به نفع همه کشور‌ها باشد.

نویسنده: حمیدرضا ذوالقدریها