تاریک و روشن توافقات تجاری عربستان و آمریکا

تاریک و روشن توافقات تجاری عربستان و آمریکا
سفر ولیعهد عربستان به واشنگتن که توافقات تجاری جدیدی میان دو کشور به دنبال داشت، سوالاتی درباره بهره‌کشی واشنگتن از ریاض به وجود آورده است.
کد خبر : ۱۷۹۵۱۳

به گزارش خبرنگار بین‌الملل ایبنا به نقل از رویترز، روز چهارشنبه «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان سعودی در همایش سرمایه‌گذاری سعودی-آمریکایی در واشنگتن حضور یافت و از میلیارد‌ها دلار سرمایه‌گذاری جدید میان دو کشور خبر داد.

این سفر، اولین سفر بن سلمان به ایالات متحده پس از قتل جمال خاشقجی در سال ۲۰۱۸ به دست عوامل سعودی در استانبول است و در شرایطی انجام می‌شود که روابط مالی دو کشور به شدت تحت فشار قرار دارد.

توافقات جدید که در این همایش به امضا رسید، شامل افزایش سرمایه‌گذاری عربستان در آمریکا به یک تریلیون دلار است. این وعده، در حالی مطرح می‌شود که بن سلمان در سفر قبلی ترامپ به عربستان، وعده ۶۰۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری را داده بود. اما سوال اینجاست که آیا این توافقات واقعاً به نفع عربستان است یا بیشتر به نفع آمریکا و منافع اقتصادی آن خواهد بود؟

آمریکا به طور سنتی از عربستان سعودی به عنوان یک شریک تجاری استفاده کرده است. در این راستا، شرکت‌های آمریکایی نظیر شِورون، کوالکام و فایزر به دنبال دسترسی به بازار‌های عربستان و بهره‌برداری از منابع غنی این کشور هستند.

از این رو این توافقات می‌تواند به بهره‌مندی بیشتر آمریکا منجر شود. در گذشته نیز آمریکا از روابط نزدیک خود با عربستان برای پیشبرد منافع خود استفاده کرده است. برای مثال، توافقات دفاعی و نظامی که در سال‌های اخیر میان دو کشور منعقد شده، به شدت به نفع صنایع نظامی آمریکا بوده و میلیارد‌ها دلار به خزانه این کشور افزوده است.

در این همایش «هاوارد لوتنیک» وزیر بازرگانی آمریکا، اعلام کرد که توافقات نهایی شده در روز گذشته، در‌های جدیدی را برای شرکت‌های آمریکایی به منظور پیشروی در نوآوری و ایمنی باز می‌کند. این گفته به خوبی نمایانگر این واقعیت است که نوآوری‌ها مذکور واقعاً به نفع عربستان و مردم آن نخواهد بود و بیشتر به نفع شرکت‌های آمریکایی و در راستای پر کردن جیب آنها است.

بن سلمان در این سفر همچنین با مدیران ارشد شرکت‌های بزرگ آمریکایی دیدار خواهد کرد. ایلان ماسک، مدیرعامل تسلا، و جنسن هوانگ، مدیرعامل انویدیا، از جمله افرادی هستند که در این همایش حضور خواهند داشت و در مورد پیشرفت‌های هوش مصنوعی بحث خواهند کرد.

برخی کارشناسان بر این باورند که عربستان باید احتیاط بیشتری در روابط خود با آمریکا به خرج دهد. هزینه‌های سنگین عربستان برای پروژه‌های داخلی، از جمله شهر‌های آینده‌نگر و استادیوم‌های جام جهانی ۲۰۳۴، سرمایه‌گذاری یک تریلیون دلاری در ایالات متحده می‌تواند فشار بیشتری به اقتصاد این کشور وارد کند.

در نهایت، سفر بن سلمان به واشنگتن و توافقات جدید تجاری، در حالی که نویدبخش فرصت‌های جدید برای عربستان به نظر می‌رسد، اما در عین حال می‌تواند به بهره‌مندی آمریکا از این روابط منجر شده و منافع واقعی عربستان را به خطر اندازد.

از همین رو این واقعیت که ترامپ و نزدیکانش در تلاشند تا از این روابط نزدیک برای پیشبرد منافع اقتصادی خود استفاده کنند، باید از سوی مقامات ریاض مورد توجه قرار گیرد. سوال اصلی این است که آیا عربستان می‌تواند از این توافقات به نفع خود بهره‌برداری کند یا در دام دیگری از منفعت طلبی آمریکا گرفتار خواهد شد؟

در موسسه مطبوعاتی بازار پول و ارز تهیه شد؛

مستند «سرمایه‌گریز»