به گزارش خبرنگار ایبِنا به نقل از اکونومیک تامیز، هند امیدوار است که از توقف ناگهانی واردات نفت خام از ایران بدون درگیر شدن با تحریم ها اجتناب کند و حتی در حال آماده سازی مکانیزم پرداخت به رویپه برای واردات نفت از جمهوری اسلامی ایران است. مقامات هندی اعلام کردند بانک های مرکزی هند و ایران در حال هماهنگی با یکدیگر به منظور ایجاد این مکانیزم هستند؛ ضمن اینکه بیش از یک بانک هندی برای انجام این ساز و کار وجود دارد.
پیش از این در زمان تحریم های سال ۲۰۱۶ میلادی علیه ایران، بانک UCO هند اقدام به مدیریت پرداخت ها به روپیه در قبال واردات نفت خام از ایران می کرد و بخشی از این ساز و کار توسط ایران با خرید مواد غذایی، دارو و مواد شیمیایی از هند صورت می گرفت؛ اما بیشتر مبالغ پول نفت بعد از برداشته شدن تحریم ها به ایران منتقل شد.
آمریکا و هند تاکنون هیچ مذاکره ای را برای معافیت احتمالی از تحریم های واشنگتن نداشته اند؛ اما مقامات هندی بر این باور هستند که با وجود صحبت های تُند اخیر آمریکایی ها مبنی بر حذف واردات نفت دهلی نو از ایران، درب مذاکره همچنان باز است.
مقامات هندی به دلیل به روز رسانی اخیر وب سایت خزانه داری آمریکا که در آن دولت ایالات متحده می تواند برخی از تحریم ها را نادیده بگیرد، امیدوار به وجود فرصتی برای ادامه واردات نفت از ایران هستند.
به گفته برخی از مقامات هندی، آمریکا احتمالا در تلاش برای پایین آوردن انتظارات کشورهای وارد کننده نفت قبل از هر گونه مذاکره برای گرفتن معافیت است. البته این منبع هندی گفت: «نیکی هالی» سفیر آمریکا در سازمان ملل و شخص نزدیک به ترامپ در سفر اخیر خود به دهلی نو از هند خواست که واردات نفت از ایران را قطع کند؛ اما مقامات هندی مودبانه اعلام کردند که کاهش قابل توجه واردات نفت از ایران برای هند به شدت دشوار است.
کارشناسان اقتصادی معتقد هستند که دامنه روابط اقتصادی ایران و هند بسیار وسیع است و قطع روابط تجاری ۲ کشور می تواند به منافع بلند مدت هند آسیب وارد کند. مقامات هندی اعلام کردند احتمالا سران هند و آمریکا در ماه جاری میلادی همدیگر را به منظور درک اجرای تحریم های واشنگتن علیه ایران ملاقات کنند. همچنین یکسری نشانه هایی مبنی بر معافیت های احتمالی آمریکا به هند برای خرید نفت از ایران در سطح پایین وجود دارد.
پیش از این یک مقام رسمی در وزارت خارجه آمریکا گفته بود که احتمالا آمریکا معافیت خرید نفت برای هند و چین را ارائه نخواهند کرد و اگر شرکت های هندی و چینی به روند واردات نفت خود از ایران ادامه دهند، با خطر تحریم های ثانویه روبرو می شوند.
اما با به روز رسانی سایت اداره کنترل بر دارایی های خارجی آمریکا، اوفک این احتمال وجود دارد که با توجه به تامین منافع ملی آمریکا شرایط مذاکره برای گرفتن معافیت وجود دارد. به گفته برخی از کارشناسان اقتصادی، آمریکا به دنبال کاهش چشمگیر واردات نفت کشورها از ایران است که این نشان دهنده انعطاف پذیری ایالات متحده برای مذاکره به منظور اعطای معافیت به برخی از کشورها است.