به گزارش خبرنگار ایبنا، مرحله سوم پیشفروش سکه بانک مرکزی از شنبه ۱۸ اسفند آغاز شد و متقاضیانی که قصد خرید سکه با سررسید ۲۸ آبان ۱۴۰۴ را دارند امروز؛ ۲۱ اسفند ماه باید وجه مورد نیاز را به سامانه مرکز مبادله واریز کنند.
این اقدام بانک مرکزی در کنار انتشار اوراق گواهی طلا که قرار است برای سال آینده انجام شود، براساس وظایف و اختیارات سیاستگذار پولی برای کنترل و مدیریت بازار و اجرای سیاستهای پولی و ارزی صورت می گیرد و مورد تایید کارشناسان، نمایندگان مجلس و فعالان اقتصادی نیز قرار گرفته است. آنها معتقدند این اقدامات بانک مرکزی با هدف مدیریت نقدینگی و ساماندهی نوسانات بازار طلا و سکه اجرا میشود که هم در کوتاه مدت نتیجهبخش است و هم در بلندمدت به شرط تداوم، اثربخش خواهد بود.
حمید رضا جیهانی، کارشناس بازار سرمایه، در گفتوگو با خبرنگار ایبنا بیان کرد: پیشفروش انواع مسکوکات این روزها به یک فرصت دو سر برد تبدیل شده است. با توجه به منشا واردات طلا از محل رفع تعهد ارزی، این طلاها جزو ذخایر استراتژیک بانک مرکزی محسوب نمیشوند.
وی افزود: پیشفروش سکه به خاطر قیمتهای جذابی که دارد، با استقبال خوبی مواجه شده و به عنوان ابزاری مناسب برای مدیریت نقدینگی جامعه و پاسخ به تقاضای سکه در بازار عمل میکند.
عباداله محمدولی، عضو اتحادیه صنف فروشندگان و سازندگان طلا، جواهر، نقره و سکه تهران معتقد است که در زمانهایی که تقاضا برای طلا و سکه افزایش مییابد، حضور پررنگ بانک مرکزی باعث میشود که تقاضا بهطور کامل پاسخ داده شود. پیش فروش سکه بانک مرکزی حباب طلا را کاهش داده و بازار را بهتر مدیریت میکند. بنابراین، حضور قوی بانک مرکزی در بازار طلا و سکه موجب میشود که این بانک متولیگری خود را در بازار عینیت ببخشد و همزمان فرصتهای سودجویانه سفتهبازان و دلالان کاهش یابد.
ابراهیم محمدولی، رئیس اسبق اتحادیه فروشندگان و سازندگان طلا و جواهر تهران نیز عقیده دارد که اگر پیشفروش سکه تداوم داشته باشد، بانک مرکزی میتواند با قدرت بیشتری نقدینگی را در بازارهای مالی مدیریت کند. در این شرایط، اگر التهابی هم به وجود بیاید، تأثیر اندکی بر بازار طلا خواهد داشت.
در ادامه، محمد کشتیآرای، عضو کمیسیون تخصصی طلا و جواهر اتاق اصناف ایران، می گوید: بانک مرکزی با چنین طرحهایی میتواند مانع محکمی در برابر سیل نقدینگیهای سرگردان قرار دهد که بحرانزا هستند؛ بنابراین بخشی از آثار پیشفروش یک میلیون قطعه طلا توسط بانک مرکزی در کاهش نرخ تورم به دلیل کاهش انتظارات تورمی خود را نشان میدهد.
غلامرضا شریعتی، نماینده مردم بهشهر در مجلس شورای اسلامی، عنوان کرد که پیشفروش سکه بانک مرکزی به کاهش التهاب بازار طلا منجر میشود و این کاهش، فرصتی را فراهم میکند تا بانک مرکزی و دولت بتوانند برای میانمدت و بلندمدت برنامهریزی دقیقتری در بازار طلا داشته باشند.
سیدجواد حسینیکیا، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس نیز افزود که سیاست جدید بانک مرکزی شرایطی را ایجاد میکند تا نقدینگی سرگردانی وارد بازار طلا شود و این عامل زمینهساز کاهش انتظارات تورمی را فراهم میکند. جمعآوری نقدینگی از کف جامعه و مدیریت آن توسط دولت و بانک مرکزی، به کاهش التهابات بازار طلا و سکه و آرامش بخشی به بازارهای موازی منتهی میشود.
کارشناسان و فعالان اقتصادی نیز نظرات مشابهی با فعالان صنعت طلا دارند و مداخله بانک مرکزی را در این امور مثبت ارزیابی میکنند.
مصطفی صفاری، کارشناس بازار سرمایه میگوید بانک مرکزی با هدف مدیریت بازار طلا و سکه اقدام به پیشفروش سکه کرده که این اقدام تا حدودی توانسته از افزایش قیمت در این بازار جلوگیری کند.
علیاصغر جمعهای، نائبرئیس اتاق بازرگانی سمنان نیز معتقد است: قیمت سکههای پیشفروش شده بانک مرکزی نسبت به بازار منطقی پایینتر بود که همین امر باعث افزایش جذابیت برای سرمایهگذاری میشود. وی افزود: این اقدام بانک مرکزی در کنترل نقدینگی و کاهش قیمت طلا و حباب سکه تأثیر بسزایی خواهد داشت.
محمود گنجبخش، عضو هیأت علمی دانشگاه خوارزمی اظهار کرد: پیشفروش سکه در کوتاهمدت نقش مهمی در کاهش حباب قیمتی سکه و طلا خواهد داشت و به نوعی مانع از افزایش بیرویه تقاضا در این بازار میشود.
انتشار اوراق گواهی طلا
بانک مرکزی در راستای وظایف قانونی خود و با هدف اعمال سیاستهای پولی، مدیریت نقدینگی، هدایت اعتبار و مدیریت بازار طلا، سال آینده اوراق گواهی طلا با سررسید ۶ ماهه را منتشر خواهد کرد. ارزش هر ورقه در این طرح معادل ۰.۱ گرم طلای با عیار ۷۵۰ در هزار در نظر گرفته شده است.
در پایان تأکید میشود که پیشفروش سکه و انتشار اوراق گواهی طلا طبق قانون جدید بانک مرکزی و براساس وظایف و اختیارات سیاستگذار پولی برای کنترل و مدیریت بازار و اجرای سیاستهای پولی و ارزی انجام میشود.